Tragédia

2024.07.10. 06:53

Lakástűzben két ember halt meg Hevesben az elmúlt félévben

Karácsondon februárban, Boconádon júniusban történt tragédia. Lakástűzben hunytak el ketten.

Molnár Helga

2024 első félévében Heves vármegyében 161 lakóépület vagy annak melléképülete gyulladt ki, hárommal több lakástűz volt, mint 2023 első hat hónapjában. Tavalyi év hasonló időszakában 1975 négyzetméter, az idei év első félévében azonban 2686 négyzetméternyi épített terület égett le – írta a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Boconádon halálos áldozatot követelt a lakástűz
Boconádon halálos áldozatot követelt a lakástűz
Forrás: Agria Tv/Facebook

Az első félévben kigyulladt lakóépületekben két ember vesztette életét. Karácsondon februárban, Boconádon júniusban történt tragikus tűzeset. A vármegyében történt lakástüzekben hatan sérültek meg, öttel kevesebben, mint tavaly ilyenkor.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 260 tűzoltójárműre volt szükség. A leghosszabb beavatkozás február 20-án Hevesvezekényen történt, ahol teljes terjedelmében égett egy háromszáz négyzetméteres melléképület. A hevesi és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók több oldalról fékezték meg a lángokat, amelyek a lakóházra nem terjedtek át. Az egységek két gázpalackot és egy hegesztőpalackot is kivittek az épületből, utóbbit a rendőrség mesterlövésze kilőtte, megelőzve annak robbanását. A beavatkozás több mint 4 órán át tartott.

Lakástűz okai

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében tíz lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. Heves vármegyében a legtöbb tűz a konyhában (16 százalék), kéményben (14 százalék), illetve a hálószobában (13 százalék) keletkezett.

A 161 tűzzel érintett otthon közül csak egyben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében hússzor riasztották a tűzoltókat, eggyel kevesebb alkalommal, mint 2023 első félévében. 19 helyszínen a telepített szén-monoxid-érzékelő jelezte a gyilkos gázt az ingatlanban, ezért vármegyénkben idén nem sérült meg senki a csendes gyilkos miatt.

Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!