Csalás

2024.07.10. 11:58

Több mint 11 milliós költségvetési csaláson kaptak két verpelétit

Állami bértámogatások szabálytalan felhasználása miatt emeltek vádat két verpeléti lakos ellen.

Molnár Helga

Az Egri Járási Ügyészség egy középkorú férfit és egy nőt vádol azzal, hogy a 2019 folyamán együttesen több mint tizenegymillió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak az Európai Szociális Alapnak, illetve a Magyar Állam költségvetésének – közölte dr. Konkoly Thege László, a Heves Vármegyei Főügyészség sajtószóvivő ügyésze.

Close-up,Of,Businessman,Hand,Inspecting,Invoice,With,Magnifying,Glass,And
Több mint 11 milliós költségvetési csaláson kaptak két verpelétit (Illusztráció)
Fotó: Andrey_Popov / Forrás: Shutterstock

A vádlottak egyike – annak felszámolásáig – a verpeléti székhelyű Roma-Magyar Egyesület tényleges vezetője volt, míg a nő nem kötődött a civil szervezethez, ennek ellenére folyamatosan segítséget nyújtott a bűncselekmény elkövetéséhez.

Bértámogatáshoz jutottak a verpelétiek

2019 év elején a férfi az „Út a munkaerőpiacra” elnevezésű kiemelt munkaerő-piaci programban különböző összegű bértámogatások elnyerése érdekében több személy rendszeres foglalkoztatása kapcsán kérelmet nyújtott be az illetékes járási hivatalhoz. Később, márciusban az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló munkaerő-piaci programban nyújtható 100 százalékos bérköltség támogatást pályázta meg. Mindkét pályázat sikeres volt, az egyesület bértámogatásokhoz jutott.

A munkavállalókat azonban ténylegesen nem a támogatási szerződésekben kikötött, hanem annál alacsonyabb bérért foglalkoztatták, így ők a munkaerő-piaci programban szereplő összegeknek csupán a töredékét kapták kézhez. Az átutalt és a kifizetett bérek különbözetét a vádlottak jogellenesen ismeretlen célra fordították. A kiutalások érdekében a két terhelt valótlan tartalmú, nem a munkavállalók által aláírt, tartalmilag és alakilag is hamis jelenléti íveket és bérjegyzékeket nyújtott be a járási hivatalhoz, megtévesztve ezzel az ottani ügyintézőket.

A járási ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és többrendbeli, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja az elkövetőket. Az ügyben a vádhatóság a vallomástételt eddig megtagadó terheltek esetében az esetleges későbbi beismerésük függvényében tett indítványt a büntetés kiszabására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!