tűzesetek

2018.01.19. 19:50

Autóstüzek: utánajártunk, mitől gyulladtak ki a járművek

Számos alkalommal kellett kigyulladt gépjárműhöz riasztani a tűzoltókat szűkebb hazánkban az elmúlt egy évben.

Mellik Alexandra

Tavaly augusztusban számoltunk be arról, hogy kigyulladt Mátraházán egy személyautó, amely teljes terjedelmében égett. Akkor megtudtuk, a kocsiban három ember utazott, ők időben ki tudtak szállni a járműből, nem sérültek meg.

Egy hónappal később jött a hír: hatalmas füst és lángok: kigyulladt egy busz Sirokban. A tűzesetben szerencsére nem sérült meg senki, a jármű utasai és a sofőr még időben leszálltak. Az akkori információk szerint a tüzet vélhetően műszaki hiba okozhatta.

Ezt követően, szintén egy hónap elteltével már jött is a következő tűzeset. 2017. október 3-án egy Opel kombi típusú személygépjármű kapott lángra Egerben, a Széna tér környéki bevásárlóközpontnál.

Fotó: Nagy Attila

Nem sokkal később szintén vonulniuk kellett az egri és a mezőkövesdi tűzoltóknak, ugyanis addig ismeretlen okból kigyulladt egy személygépkocsi az M3-as autópálya Füzesabony-Mezőszemere közötti útszakaszán. Az autóban egy nő utazott, de személyi sérülés nem történt. Két nappal később pedig a 24-es főút 5-ös kilométerében – Gyöngyös térségében – gyulladt ki egy gépjármű.

Kigyulladt autó az M3-ason Fotó: T. B. 

Pár nappal később szintén történt egy tűzeset, ezúttal Egerben, ahol lángra kapott egy menetrend szerinti autóbusz. A sofőr sikeresen eloltotta a lángokat, s a tűzben nem sérült meg senki. A helyszínre az egri tűzoltók is kivonultak.

Egy hónappal később a hatvani tűzoltókat riasztották a Ferencesek útjára, ahol szintén egy gépkocsi gyulladt ki. Hevesi Katalin ügyeletes megyei katasztrófavédelmi sajtószóvivő a heol.hu érdeklődésére akkor elmondta: a kocsi egy családi ház garázsában gyulladt ki. A lángokat még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották, az egységek a parázslást szüntették meg és elvégezték az utómunkálatokat.

Tavaly decemberben az M3-as autópálya Budapest felé vezető szakaszán Hatvan térségében gyulladt ki egy autó.  Idén is történt egy tűzeset, méghozzá Gyöngyösön, az Eötvös Loránd téren, ahol szintén egy személyautó kapott lángra.

Nagy Csabától, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjétől megtudtuk, a tavalyi évben, megyénkben a tűzoltók harminckét alkalommal vonultak gépjárműveket érintő tűzesethez. Huszonegy személyautó, hat mezőgazdasági gép, két tehergépjármű, két busz és egy elektromos targonca tüzét kellett oltaniuk.

– A gépjárműtüzekre jellemző, hogy a motortérben keletkezik a tűz – tájékoztatta a Heolt Nagy Csaba. – Ezekben az esetekben általában technológiai vagy műszaki meghibásodásra vezethető vissza a keletkezés oka. Tavaly négy gépjárműtűz esetében folytattunk le tűzeseti helyszíni szemlét, melyeket követően megindítottuk a tűzvizsgálati eljárásokat is. Mind a négy esetben bűncselekmény gyanúja merült fel a tűzesettel kapcsolatban. Eddig két vizsgálat zárult le, az egyiknél egyértelműen megállapítható volt a szándékos emberi közreműködés, a másik esetben a tűz okozta károk miatt, a tűz keletkezési okát nem lehetett egyértelműen meghatározni.

A katasztrófavédelem tűzesettel kapcsolatban hivatalból tűzvizsgálati eljárást folytat le ha:

– a tűzesettel összefüggésben bűncselekmény gyanúja merül fel,

– a tűzeset következtében haláleset történt,

– a tűzeset minősített riasztási fokozata III-as vagy annál magasabb volt,

– a hatóság vezetője szakmai szempontból indokoltnak tartja.

– A tűzvizsgálat általános célja olyan tűzmegelőzési, tűzoltási beavatkozási tapasztalatok megszerzése és következtetések levonása, amelyek alkalmasak a tűzmegelőzési ismeretek bővítésére, a mentési beavatkozási feltételek javítására, és hozzájárulnak a helyes, jogkövető magatartáshoz – fogalmazott a katasztrófavédelmi szóvivő. – A katasztrófavédelem területi szervének vezetője elrendelheti tűzvizsgálat lefolytatását, ha annak megállapításaitól szakmai tapasztalat megszerzése várható. Ezek lehetnek olyan tüzek, amelyek keletkezési oka vélhetően valamely készülék, berendezés, technológia sajátos hibájára vagy tűzvédelmi előírásra vezethető vissza. Tűzvizsgálati eljárás megindítását a vezető akkor is elrendelheti, ha olyan tűzeset történt, amely a közszolgáltatás folyamatosságára, a közszolgáltatást igénybevevők biztonságára kihatással járhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában