heves megye

2017.09.24. 20:02

Az együtt italozók lebuktak ittas járművezetés miatt

Pityókásan ülni a volán mögé vagy kétkerekű jármű nyergére, nem túl kifizetődő. Szigorúak a szankciók, ha valaki vét a KRESZ előírásai ellen. A közlekedési bűntényekről kérdeztük a szakembert.

A Heol érdeklődésére dr. Konkoly Thege László, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője olyan példákat említett, amelyekben a vádemelés után a bírósági ítéletek is megszülettek.

– A Hevesi Járási Ügyészség két fiatalembert állított bíróság elé – közölte –, akik azonos napon, rövid időn belül, egymás után ugyanazt a gépkocsit vezették ittasan.

Idén július 9-én együtt öblögették szeszes italokkal a torkukat egyikük boconádi lakásán. Amikor az itóka elfogyott, kocsival indultak utánpótlásért a városba. Megegyeztek, az autót a fiatalabb vádlott vezeti, akiről a társa tudta, hogy ittas. A kocsit megállította Hevesen a rendőrjárőr. Megszondáztatták a sofőrt, s vérvételre vitték. Az addigi utas ezután átült a kormány mögé, s hazaindult. Ám őt is megállította később egy járőr, vele is kifújatták a szondát. A műszer elszíneződött, a délután együtt italozó barátok este a rendőrségen találkoztak ismét.

Az alkoholszondás ellenőrzéseket sűrűn végzik a közutakon. Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel

– Az ügyészség mindkettőjüket ittas állapotban elkövetett járművezetés, s az idősebbet járművezetés tiltott átengedésének vétségével is vádolta – tudatta dr. Konkoly Thege László. – A járásbíróság, az ügyészi indítvánnyal egyezően, egyikükre felfüggesztett szabadságvesztés-, a másikukra 70 nap elzárás büntetést szabott ki. Eltiltotta őket a közúti járművezetéstől.

Másik ügyben a 26 éves férfi augusztus 16-án éjjel kettőkor ment távoli rokona poroszlói házához, hogy annak furgonját engedély nélkül elvigye. Ám nem jött rá, az indítókulcs elfordításán túl a kormány alatti gombot is meg kellett volna nyomnia, hogy a motor beinduljon. Felébredtek a háziak, a terhelt elmenekült.

– Az ittas járművezetés előkészületi szakaszban maradt – magyarázta a sajtószóvivő –, ami nem büntethető. Ám jármű önkényes elvétele kísérlet miatt bíróság elé állította a füzesabonyi ügyészség. A bíróság felfüggesztett szabadságvesztés-büntetéssel sújtotta.

Sok a vádemelés a piás közlekedők miatt

A járművezetés kapcsán elkövetett bűncselekményeket – ismertette a rendelkezések lényegét a címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész – a büntető törvénykönyv XXIII. fejezete a közlekedési bűncselekmények címszó alatt foglalja össze. Ezek közé tartozik egyebek között a „járművezetés ittas állapotban”, a „közúti baleset okozása”, vagy a „közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény” is. Ennek az utóbbi deliktumnak fokozott társadalomra veszélyességét mutatja az a tény is, hogy a jogalkotó még az előkészületét is büntetni rendeli, ami egyébként a hazai büntetőjogban csak a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmények esetén jellemző. A közlekedési bűncselekmények elkövetői között, amint azt a statisztikai adatok mutatják, sok az ittas vezető, így velük szemben az ügyészség is gyakran emel vádat. Ezek az ügyek általában mind a bizonyítás, mind a cselekmény jogi megítélése szempontjából egyszerűnek számítanak, de időnként előfordulnak szokatlan esetek is.

Szalay Zoltán

Címkék#Bűnügyek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában