Bűnügyek

2019.05.18. 20:00

Durva bántalmazás: ököllel ütötte, rugdosta barátnőjét a főúton

Durva bűncselekmények is lehetnek a garázdaság kísérő jelenségei. Ha az előbbiek büntetési tételei magasabbak az utóbbiaknál, akkor azok miatt ­állapíthatja meg a bíróság a bűnösséget. Ez a büntetőjogban a szubszidiaritás elve.

Szalay Zoltán

– A Büntető törvénykönyv szerint a garázdaság elkövetési magatartása az erőszak. Ha ez nincs meg a kihívóan közösségellenes, egyben a köznyugalom megzavarására alkalmas cselekménynél, akkor az nem bűntény, hanem szabálysértés – tájékoztat a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője. Dr. Konkoly Thege László hozzáteszi: – A törvény megkívánta erőszak egyaránt alkalmazható dolog, illetve más személy ellen. Előbbi esetben rongálásról beszélünk, utóbbinál a testi sértés állhat halmazatban a garázdasággal, feltéve, hogy e deliktumok büntetési tétele nem magasabb a garázdaságra meghatározottnál, mert akkor csak a súlyosabb minősítésű bűncselekmények miatt állapítható meg a bűnösség. Ez a büntetőjogban a szubszidiaritás elve.

Megtörtént esetek sora példázza a szakember közlését. Makláron, a művelődési házban két éve novemberben zárt körű rendezvényt zavart meg a ma már vádlott négy ember. Az egyikük italtól mámorosan ököllel beszakított két ajtólapot, használhatatlanná tett két fém állófogast, mindezzel 54 ezer forint kárt okozott. Terhelttársai közül két nő az épületben perlekedve esett egymásnak. Lökdösődés közben földre zuhantak, majd az utcán folytatták a csetepatét.

– Az Egri Járási Ügyészség a férfit garázdaság és rongálás, a nőket garázdaság vétségével vádolja – közli a sajtószóvivő. – A vádhatóság azt indítványozza, hogy a bíróság büntetővégzésben mind a négy vádlottal szemben halassza el a büntetés kiszabását és jóvátételi munka végzését írja elő nekik.

Tarnazsadányban egy fiatalember családja két hölgy tagjával ballagott a Bajcsy-Zsilinszky úton egy májusi estén két éve. A fiú odahívott magához egy közelben focizó gyereket, akivel szóváltásba keveredett. A sétáló ifjú ököllel megütötte vitapartnerét, akit fojtogatott is. A perpatvarba mindkét oldalról többen is bekapcsolódtak, kisebb tömegverekedés alakult ki. Az életkoruk miatt büntethető három hadakozó ellen a vádhatóság csoportosan elkövetett garázdaság bűntette, kettejükkel szemben – ezzel halmazatban – e bűntény vétsége miatt emelt vádat.

Az ügyészség indítványozza, hogy a bíróság az elsőrendű vádlottal szemben jóvátételi munka intézkedést, a büntetett előéletű másodrendű ellen elzárás büntetést szabjon ki. Az utcai harcot kirobbantó fiú anyja ellen kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt is vádat emelt, mivel a nő részt vett a szülői felügyelete alatt álló három kiskorú gyerekével együtt a sértett bántalmazásában. Súlyosan megszegte nevelési kötelezettségét. Az ő esetében azt kéri a vádhatóság, hogy a szankció felfüggesztett börtönbüntetés legyen.

Eger belvárosában tavaly október elejének egyik éjjelén két férfi csapott össze. Az Eszterházy téren részegen vitáztak, majd ütni kezdték egymást. Az egyikük átkergette a másikat az utcán, éppen a rendőrség épülete elé, ahol egy bokros részen elgáncsolta. Hamar megjelent a járőr, ám a egyik terhelt még az igazoltatása alatt is azon ügyködött, hogy megpróbáljon belerúgni haragosába. – Az ügyészség ellenük társtettesként elkövetett garázdaság vétsége miatt emelt vádat – magyarázza dr. Konkoly Thege László. – A visszaeső elsőrendű vádlott esetében börtönbüntetés, míg a másodrendűvel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Rúgásoktól gurult a hölgy a kocsi alá

Múlt év augusztus 20-án az esti órákban történt, hogy egy 43 éves férfi a Maklár és Füzesabony közötti forgalmas szakaszon megállt a gépjárművel az úton éppen arra haladó barátnője mellett, majd az autóból kiugorva „mit képzelsz te!” felkiáltással megragadta a nő haját és ököllel addig ütötte, amíg a sértett a földre nem került. Itt a vádlott többször belerúgott, amitől a nő begurult a kocsi alá. A sértett a durva bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett ugyan, de ezek miatt nem terjesztett elő magánindítványt. Az ügyészség így csupán garázdaság vétsége miatt emelt vádat a férfi ellen, akivel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Kezdőképünk illusztráció Fotó:Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában