Heves megye

2018.04.24. 14:00

Harminc motoros okozott közúti balesetet megyénkben az előző évben

A középmezőny elején állt Heves megye az elmúlt év végén azon statisztikai adat alapján, hogy mennyi bale­setet idéztek elő motor­kerékpárosok.

Szalay Zoltán

A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészete, s bale­set-megelőzési bizottsága az idén is nagy gondot fordít a kétkerekű gépjárművek okozta nem kívánt közúti események megelőzésére.

Az előző évben szűkebb hazánkban épp harminc motoros okozott közúti balesetet az Országos Rendőr-­főkapitányság Rendészeti Főigazgatóságának kimutatása szerint. Hazánkban 609 ilyen ügyben helyszíneltek a szakemberek. Ezzel a főváros, továbbá Pest, Veszprém, Borsod, Vas és Zala­ megyék után a miénk volt a hetedik a sorban. Erdélyi Róbert r. alezredest, a Heves Megyei Bale­set-megelőzési Bizottság titkárát kérte meg a Heol, hogy a tragédiák, a sérülések elkerülése érdekében adjon hasznos tanácsokat a vasparipákon hajtóknak.

Lassú átmozgatás után portalanítás is szükséges

– Mindenekelőtt nem árt, ha a téli kényszerpihenő után a motorozás szerelmesei ellenőrzik gépeiket, s persze, maguk is felkészülnek – hangsúlyozta. – Szakértők javasolják, hogy a használaton kívüli motoroknál a bakról való levétel előtt ajánlatos a rugós tagokat és a teleszkópokat lassan újra megmozgatni, portalanítani, kenőanyaggal felfrissíteni a száraz részeket. Fokozatosan újra be kell járatni a fékeket, s a motor akkumulátorára is ráférhet egy feltöltés, vagy töltésellenőrzés. Ezután jöhet az olajcsere, amit erősen ajánlott elvégezni. Aki biztosra akar menni, szakszervizben is ellenőriztetheti a motorját.

Ésszel motorozzunk, hogy ne legyenek balesetek! Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Néhány hónap kihagyás után tompulnak a reflexek

A baleset-megelőzési szakember ajánlja, fontos átnézni a hűtési rendszert, az elektromos berendezéseket, a világítást­ és a gumikat is.

– Pár hónapos kihagyás után még a több éve motorozóknak is eltompulhatnak a reflexei, így azokat is be kell járatni – tette hozzá Erdélyi Róbert. – Ezért jó, ha először óvatosan használják motorjukat.

Arra is felhívja a figyelmet a titkár, hogy még az első út előtt fontos ellenőrizni a biztonsági felszereléseket. Ha valamelyik cserére szorul, azt nem szabad elmulasztani! A sértetlen és rendszeresen karbantartott bukósisak különösen hasznos. Egy esetleges baleset után ellenőrizni kell azt is, hogy kellően el tudja-e még látni a viselője védelmét. Hasonló gondoskodásra van szükség a védőkabát és -nadrág, a motoros lábbelik, a kesztyűk és különböző protektorok esetében is.

A begyakorolt fékezési technika életmentő lehet

– A megfelelő előkészületeket követően – folytatta az alezredes – nyeregbe pattanhatnak, de a rutinos motorosoknak is érdemes felfrissíteni a vezetéstechnikai tudásukat. A kellően megtanult és gyakorolt kezelési, fékezési technikák ugyanis életet menthetnek, s a járgányt is megóvhatják a nagyobb sérülésektől. Ha előrelátóak a kétkerekű járművek vezetői, és nem „nyomják neki” feleslegesen, akkor felkészültebben érheti őket egy-egy veszélyhelyzet, amire ezáltal reagálni is jobban tudnak majd.

Mindenesetre jó hír, hogy az idei első két hónapban a megyében motoros nem volt részese balesetnek.

Nyílt napot tartanak a motorosoknak

A minél biztonságosabb és zökkenőmentesebb motorkerékpáros idénykezdet elősegítése érdekében – árulta el ­lapunknak Erdélyi Róbert – május 12-én, szombaton motoros nyílt ­napot rendez a Heves Megyei Baleset-­megelőzési Bizottság a ­megyei kormányhivatal Nagylapos úton lévő rutinpályáján. Az ott megjelenő motorkerékpárosoknak szakemberek, mégpedig a Heves­ Megyei Rendőr-főkapitányság motoros járőrei vezetéstechnikai képzést nyújtanak. Segítenek továbbá újra felidézni és elmélyíteni a kétkerekű járgányok kedvelőinek KRESZ-elméleti és elsősegélynyújtási ismereteiket. Az esztendő hátralévő részében egyébként a közlekedésrendészet munkatársai kiemelt fe­ladatként kezelik a 24-es számú főút mátrai, illetve a 2505-ös számú út bükki szakaszán a motoros közlekedés ellenőrzését, a balesetek megelőzését.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában