ünnep

2021.05.21. 18:58

Hivatásuk a haza szolgálata – Ma van a magyar honvédelem napja

A magyar szabadságharc 1849. évi tavaszi hadjárata során a honvédsereg május 21-én foglalta vissza Buda várát. Ennek emlékére 1992 óta e napon ünnepeljük a magyar honvédelem napját.

Szabó István

Az egri toborzó irodán sokan érdeklődnek a katonai pálya iránt

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Alkotmányunk szerint a Magyar Honvédség alapvető feladata hazánk függetlenségének, területi épségének és határainak katonai védelme, nemzetközi szerződések alapján ­békefenntartó, illetve humanitárius tevékenység végzése. Az alaptörvény rögzíti, hogy minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.

A honvédség az elmúlt két évtizedben hatalmas változáson ment keresztül. A hivatásos állomány mellett jelenleg – az egykori sorkatonaság helyett – szerződéses szolgálat lát el védelmi feladatokat. Ez határozott időre szól és meghosszabbítható. Hazánk önkéntes tartalékos rendszert is fenntart. A szerződéses és a tartalékos állomány feltöltése toborzással történik. Ennek aktualitásairól kérdeztük Holló István őrnagyot, a megyénk területén illetékes 10. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetőjét.

– Az elmúlt évben 63 szerződéses katonát toboroztunk Heves megyében – tájékoztatott Holló István. – Ez jónak mondható, hiszen a járvány miatt csak az online térben tudtuk tájékoztatni az érdeklődőket. Azért is szép szám ez, mert megyénkben nincs katonai alakulat, ezért vállalni kell az ország más részébe költözést, illetve a heti szolgálat után a hétvégi hazajárást. A tartalékosok tekintetében más a helyzet, mert ez nem állandó szolgálati forma. Az ő behívásuk szükség esetén különböző feladatokra vagy kiképzésre történik, ennek oka lehet alapkiképzés vagy további átképzések új fegyverzet, új ruházat rendszeresítése során, illetve, mint jelen pillanatban is, a veszélyhelyzet elrendelése.

Az egri toborzó irodán sokan érdeklődnek a katonai pálya iránt
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– A tartalékos szolgálatnak két formája létezik. Az önkéntes műveleti tartalékosok a honvédség katonai alakulatai­val együtt látják el feladataikat, hajtják végre a kiképzést. Három év alatt legalább hat hónapot kell szolgálniuk. Az önkéntes területvédelmi tartalékosok tevékenysége a megyére, sőt lehetőség szerint a lakhelyük szerinti járásra korlátozódik. Nekik egy év alatt egy tizenkét modulból álló kiképzést kell teljesíteniük, ezt három év alatt legfeljebb hat hónap szolgálat követi. Az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzását egyébként 2017-ben kezdtük, azóta megyénkben 333 fő jelentkezett, közülük 262 ma is szolgál. Ebben az évben a toborzottak száma 28 személy volt – összegezte Holló István.

Az őrnagy azoknak ajánlja a tartalékos szolgálatot, akik hazaszeretetük, elhivatottságuk révén vonzódnak a katonai pályához, és a munkájuk vagy iskolai tanulmányaik mellett honvédségi feladatot is vállalnak. A behívás ideje alatt a benn töltött napok száma alapján alapilletmény jár. A havi illetmény pályakezdőknél érettségivel nem rendelkező közkatona esetén bruttó 233 ezer forint. A pénz összege iskolai végzettség, a rendfokozat, a szolgálati beosztás szerint differenciálódik, egy felsőfokú végzettséggel rendelkező tartalékos tiszt kezdőfizetése bruttó 345 ezer forint. Évente egyszer rendelkezésre állási díjat kapnak. A szerződéses katonáknak ezenfelül számtalan egyéb juttatás is jár, így lakhatási támogatás, utazási költségtérítés, cafeteria, a gyermekek után iskolakezdési és gyermeknevelési támogatás, a még tanulóknak ösztöndíj lehetősége. A hölgyek a szolgálat és a bérezés tekintetében egyenlő helyzetben vannak a férfiakkal.

– Fontosnak tartjuk a fiatalokkal megismertetni a katonai pályát. Az egri Wigner középiskolában futó kadétprogramban mind a négy évfolyamon heti rendszerességgel honvédelmi alapismereteket oktatunk, amiből érettségizni is lehet. Nyaranta a gyermektáborokban a részt vevők sok más mellett megtanulhatják, hogyan tájékozódjanak, ha eltévednek az erdőben, s például azt, hogy a vadonban talált élelemből melyik ehető – részletezte az őrnagy.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Heves Megyei Szervezetének nevében Munkácsi Sándor ezredes kiemelte, szűkebb hazánkban népszerű a tartalékosi rendszer, magas a jelentkezési hajlandóság. A határvédelem s a járványhelyzet több feladatot is ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában