Eger, Szentdomonkos

2018.04.16. 19:18

Tragédia: dugicigi, betonlap okozta a 11 éves gyermek halálát

Az Egri Törvényszék megkezdte a két éve Szentdomonkoson meghalt 11 éves gyermek ügyének tárgyalását. A vád szerint a 14 esztendős fiatalkorú K. K. vádlott és kiskorú társa egy 126 kilogrammos betonlap megemelésében próbált segíteni a sértettnek. Az „emelgetésnek” azonban tragédia, gyermekhalál lett a vége.

Sike Sándor

Az elsőfokon eljáró Egri Törvényszék hétfőn megkezdte annak a büntetőpernek a tárgyalását, ami egy 11 esztendős gyermek, F. B. halála miatt indult. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolja az ügy terheltjét, egy fiatalkorút. A tragédia után sokat cikkezett a sajtó az esetről. Ezekből az írásokból kiderült, hogy a kisfiú imádta a focit, az akkor zajló Európa-bajnokságot – a magyaroknak drukkolva – piros-fehér-zöldre festett arccal nézte végig. Nem utolsó sorban pedig kitűnő tanuló is volt. Úgy beszélték, hogy talán éppen az EB idején szokott rá a cigire. Titkolta, ahogy csak tudta, félt a szidástól. A dugicigit az utcájukban lévő vízelvezető árok fedőlapja alá rejtette el. Ezt akarta kivenni, miközben a barátaival focizni indult a közeli focipályára. A nevelőapja ugyan nem engedte el, mert féltette. A kiskamasz valahogy mégis elszökött otthonról.

Az első tárgyalási napon a bíróság a vádlottat hallgatta meg. A fiú vallomást nem tett, ugyanakkor magát a cselekmény elkövetését beismerte. Elismerte a bűnösségét is és úgy nyilatkozott, hogy a tettét megbánta. K. K. azt mondta a büntetőtanács elnökének kérdésére, hogy a nyomozás során korábban tett vallomásait fenntartja, azok úgy történtek, miként azt a nyomozás során annak idején már elmondta.

A dr. Vitai Erzsébet vezette tanács a továbbiakban az eset megtörténtekor mindössze tizenegy éves kiskorút tanúként hallgatta ki. Ő a 2016. június 27-én történtek idején, a betonlap lezuhanásakor játszópajtásukként együtt volt a két másik gyerekkel, a terhelttel és a sértettel. A vád állítása szerint maga a megtámasztásra neki K. K. által átengedett betonlap is az ő kezéből csúszott ki.

Szakértőket is idézett a bíróság a hétfői tárgyalásra. Részben az elhunyt gyermek sérüléseivel kapcsolatban az orvos-szakértőket, másrészt pedig a halálos sebet ejtő betonelem műszaki állapotával összefüggésben, műszaki szakértőt kérdezett a büntetőtanács. Az elsőfokú bíróság ezen a napon ítéletet nem hozott. A tárgyalást további bizonyítás – igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény beszerzése, valamint videofelvételek megtekintése – érdekében elnapolta.

Szörnyű tragédiáról árulkodik a vádirat

A vádirat szerint a 14 éves fiatalkorú K. K. és kiskorú társa 2016. június 27-én segíteni akart az ugyancsak kiskorú sértettnek abban, hogy az egyik, körülbelül 126 kilogrammos betonlapokkal borított vízelvezető árokból a fedőlapok alá rejtett cigarettát kiszedje. K. K. megemelte a lapot, majdnem álló helyzetbe felhúzta. A sértett a járdán hasalt, és egy mobiltelefonnal világított az árok alá, s közben a feje benyúlt a lap alatti területre. Megkérte a pajtását, hogy ő nyúljon be a lyukba, a terhelt a betont ezért átengedte másik társának. A vádlott odament a lyukhoz, háttal a sértettnek guggolva megpróbált benyúlni. A betont tartó kiskorú azonban a betonlapot nem bírta megtartani, ráejtette a guggoló sértettre. A fedőlap rázuhant a fiúra, aki az elszenvedett sérülés következtében meghalt.

Fotó: Ládi László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában