kerecsend

2017.07.18. 12:03

Összetartja őket a szeretet

Több mint húsz éve annak, hogy Elekné Román ­Katalin, a helyi egyházközség vezetője gondolt egy merészet és a nyári szünetben első alkalommal szervezett a helyben élő gyermekeknek nyári­ tábort.

Barta Katalin

 

Az ötletet kezdetektől fogva támogatta az ­egri érsekség, az önkormányzat és a helyi civil szervezetek is. Ahogy teltek-múltak az évek, a táborozók létszáma egyik évről a másikra gyarapodott. Nemcsak a hátrányos helyzetű gyermekek várták a nyár legfontosabb eseményét, hanem egyre több önkéntes fiatal kapcsolódott be annak szervezésébe, lebonyolításába.

E hét elején az ország minden részéről húsz önkéntes egyetemista, főiskolás, középiskolás érkezett a ­faluba, hogy részese lehessen az egyhetes közös élménynek. „Főhadiszállásuk” évek óta az Elek család portája, ahol minden egyes nap végén összegzik a tapasztalatokat, s egyeztetnek a következő nap programjáról.

Nyolcvan gyermek vesz részt az Indián-kalandban Fotó: Sivák Zsófia

A csoporttagok egyébként egész évben kapcsolatban vannak, rendszeresen találkoznak Budapesten, ahol ötletelnek, kitalálják a táborok tematikáját és kidolgozzák azok részleteit. Ősszel és télen egy-egy hosszú hétvégén pedig rendszeresen meg is látogatják a táborozó gyerekeket. Mint azt Románné Elek Katalintól megtudtuk, az idei tábor az Indián-kaland nevet kapta, tehát a programok során megelevenednek mindazok az erények, amelyek az indián közösségeket jellemezték.

Már az első nap megalakultak a törzsek, amelyek tagjai éjszakai bátorságpróbán mérték össze tudásukat, ügyességüket. Másnap ­tiszai hajókirándulásra indult a csapat, este pedig együtt nézték meg a Brazilok című filmet.

Természetesen a táborból nem hiányzik az autentikus cigányzene sem, amely mindennap felcsendül a helyi tehetséges muzsikus fiatalok jóvoltából.

A munkát ebben az esztendőben egy profi szakember, a Budapestről érkezett Mata András is segítette néhány napig. Azzal az ígérettel távozott, hogy bizonyosan visszatér Kerecsendre, hogy részt vegyen a közösség munkájában.

Az autentikus cigányzene sem hiányozhat Fotó: Sivák Zsófia

A tábor célja a kezdetektől fogva ugyanaz: a hátrányos helyzetű gyermekeknek élményekkel teli programokat szervezni, az önkéntes fiatalok bevonásával olyan közösséget kovácsolni, ahol nincsenek előítéletek, csak az egymásra való odafigyelés, s az adás szándéka. Az elmúlt húsz év bizonyítja, hogy a jó szándék utat talál. A Világítani fogok csoport tagjai sokat tanultak az elmúlt években az elfogadásról, az önzetlenségről, de legfőképp az embertársaink iránti feltétlen tiszteletről és szeretetről.

Megtudtuk: új színt jelent a táborozók életében, hogy egy ideje Facebook-csoport is alakult, Világítani fogok címmel. Itt bárki nyomon követheti a táborban történteket, s rendszeresen tájékozódhat arról, hogy milyen meglepetéssel készülnek az önkéntesek. Érdemes megemlíteni, hogy az egyhetes tábor minden gyermek számára ingyenes. Adományokból sikerült annyi pénzt összegyűjteni, hogy nemcsak a programokért, kirándulásokért, foglalkozásokért nem kell fizetni, hanem az étkezésért sem.

Barta Katalin

Címkék#civil élet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában