heves megye

2017.08.28. 11:17

A megnőtt kereslet a tűzifa árát is megemelte

A tűzifa beszerzését nem halogathatják azok, akik hagyományos módon fűtenek. A legutóbbi szezonban szerzett tapasztalatok sok embert nyugtalanítanak, hogy vajon lesz-e elegendő tűzrevaló. Az erdőgazdaság szerint igen: jól haladtak a kitermeléssel, amihez az extrém időjárás is hozzá­tette a maga mennyiségét.

Sike Sándor

A megyeszékhelyhez közeli településen élő Krecz János azt mondja, tavaly nagyon megjárta. Elkalkulálta ugyanis magát, idő előtt kifogyott a tűzifából, s télen a legnagyobb hidegek és havazások idején szinte alig tudott beszerezni egy kis tüzelőt. Még brikettért is eljárt Borsod megyébe. Tette ezt úgy, hogy a kandallója nem nagyon szereti a szenet. Egerben azért sikerült néha fát is szereznie, de legalább a duplájába került, mint azt ősszel beszerezhette volna.

– A munkáknak kedvező téli időjárásnak köszönhetően a fakitermeléseink igencsak jó ütemben haladtak. Így idén az Egererdő Zrt. a jogszabályoknak megfelelő mennyiséget hozza, amelyhez ebben az évben extraként adódott az áprilisi hókárosítás. Azonban a közeljövőben várható a szociális tűzifa-­program kiírása, s a kitermelt készleteinknek egy jelentős részét erre különítettük el – fogalmaz Zay Zsolt.

A gazdasági társaság kereskedelmi osztályvezetője elárulja azt is, hogy a tűzifa 55–60 százalékát közvetlenül a lakosság számára értékesítik, a fennmaradó mennyiséget vásárolhatják a régi viszonteladó partnereik.

Az áprilisi rendkívüli időjárás nem várt extra kitermelést hozott az erdőgazdaságnak is Fotó: Tóth Balázs

Az osztályvezető szerint a tűzifa iránti érdeklődés 2016 novembere óta csillapíthatatlan. Erre erősített rá a januári hideg, illetve az áprilisi hóesés. A korábbi esztendőkben – az enyhe telek következtében – háztartásonként a tűzifa fogyasztása átlagosan öt-hat köbméter volt, az idén ez nyolc köbméter körülire tehető.

– A keresletet növeli, hogy a lakosság azon része, amely korábban még más forrásból – származását tekintve nem ellenőrizhetően – szerezte be a téli tüzelőjét, a megváltozott jogi előírások következtében az idén már az erdőgazdasághoz kell, hogy forduljon – mondja a szakember, aki a jogszabályváltozások között említi az Ukrajnából és Romániából importált faanyag behozatalának szigorítását. A korábban ezekből az országokból érkezett tüzelőnek sokszor volt kétséges az eredete is.

– Az információkat összegezve arra juthatunk, hogy az emberek több fát szeretnének venni, ami növeli a keresletet, egyúttal az árakat is. Társaságunknál erdei rakodón a keménylombos hengeres tűzifa ára bruttó 20 ezer 955 forint erdei köbméterenként – árulja el a legfontosabb tudnivalót is az osztályvezető.

Megkérdezzük azt is, hogy lesz-e az idei télen is olyan hosszú várakozási idő a kiszállítással, mint volt az elmúlt év decemberében vagy az idei esztendő januárjában. Zay Zsolt válasza szerint azon vevőik, akik saját maguk meg tudják oldani a szállítást, akár azonnal hozzájuthatnak a termékhez. Azonban azok, akik ilyen fajta szolgáltatást is igényelnek – a megnövekedett fuvarszám miatt – két-három hét szállítási idővel számolhatnak.

– A konyhakész, azaz darabolt-hasított tűzifára jelenleg az érdeklődés közel ötszöröse a tavalyinak. A szállítási ideje két-három hét. Mivel e termékcsoport értékesítése súlyra történik, a mennyiséget a szállítójegy mellé tűzött hitelesített mérlegjeggyel igazoljuk – teszi hozzá.

Az Egererdő nem házal fával

Amikor bármilyen státuszú értékesítőtől tűzifát veszünk, a törvényi előírások alapján szállítólevelet, bizonyos dokumentumokat, bizonylatokat kötelezően mellékelnie kell az eladónak a megvásárolt termékhez. Zay Zsolt kereskedelmi osztályvezető ismertetése szerint cégük, az Egererdő Zrt. kivétel nélkül minden esetben szállítólevelet, számlát, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiadott tűzifavásárlói tájékoztatót is átad a vevőinek. Elmondása szerint a jogszabályoknak szigorúan megfelelő módon történő értékesítéssel kizárólag a részvénytársaság hét erdészeti egysége foglalkozik. Ezt a tényt azért tartja fontosnak hangsúlyozni a szakember, mert előfordulhat, hogy közvetítők, ügynökök az ő cégükre való hivatkozással próbálnak tűzifát eladni. Amennyiben az Egererdő Zrt. nevében jelentkezik ily módon valaki, az visszaélés gyanújára adhat okot.

Sike Sándor

Címkék#civil élet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában