heves megye

2017.08.28. 14:23

Becsengetés előtti bemelegítés

– Boldog új évet! – így köszöntötték tegnap megyénk oktatási intézményeinek vezetői egymást abból az alkalomból, hogy Egerben a Megyeházán szakmai tanévnyitó konferencián vettek részt.

B. K.

A hamarosan kezdődő, új tanévre vonatkozó legfontosabb változásokról tájékozódhattak. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal, valamint a Klebelsberg Központ szervezték. Mint az dr. Palkovics László oktatási államtitkár szavaiból kiderült, ilyen nagyszabású szakmai rendezvényt az országban csupán Zalaegerszegen és Kecskeméten szerveztek. Egerre azért esett a választás, mivel a két éve egyetemi rangra emelt Eszterházy Károly Egyetem (EKE) meghatározó szerepet tölt be a hazai pedagógusképzésben. Ezt jelzi, hogy idén közel ezer pedagógus hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetemen.

A résztvevőket dr. Pajtók Gábor, kormánymegbízott köszöntötte a Heves Megyei Kormányhivatal képviseletében. – Az országban ma is a legfontosabb kérdés, hogy kik nevelik a következő generációt – idézte Füst Milánt bevezetőjében. Hangsúlyozta, a kormány sokat tett azért, hogy a családok terhei enyhüljenek az iskolakezdés előtt. Több mint egymillió diák ingyen jut hozzá a tankönyvekhez, a családoknak a tanévkezdetre való tekintettel hamarabb folyósították a családtámogatási összegeket, szeptembertől a tanárok átlagosan további három százalékos béremelkedésre számíthatnak, amely összeget az intézményvezetők a teljesítményük alapján differenciálhatnak.

A továbbiakban dr. Palkovics László a köznevelés fejlesztéseinek irányairól tájékoztatta hallgatóságát. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt huszonöt év legizgalmasabb tanéve elé nézünk. Érzékeltette, hogy míg 2013-ban a kormányzat mindössze két és fél milliárd forinttal, idén immár tizenkét milliárddal támogatja az ingyenes tankönyvhöz jutást, amely az elsősöktől a kilencedikes diákokat érinti. Izgalmas az időszak azért is, mert mintegy százhetvenhét újgenerációs tankönyv kerül a közoktatásba, amelyeket hatszázhatvan szakember írt. Az EKE csapata továbbfejleszti a tankönyveket, s kimunkálja a digitális tananyagot is, hogy minél gyorsabban beépülhessen az oktatásba.

Utalt arra, hogy a legutóbbi PISA felmérés lesújtó adatai arról is árulkodtak, hogy a családi háttér meghatározó a gyermekek teljesítménye szempontjából. Két évvel ezelőtt ezért tették kötelezővé a hároméves gyermekek óvodáztatását. A kezdeti tapasztalatok jók, elmondható, hogy ennek köszönhetően kevesebb hátránnyal kezdhetik meg az iskolát a kisdiákok. Reményei szerint hosszú távon kézzel fogható lesz az eredmény.

Szólt a tavaly kísérleti jelleggel bevezetett témahetek sikeréről. Az elmúlt évben a pénzügyi ismeretek, a digitális technikák térhódítása, illetve a fenntarthatóság kerültek középpontba. Idén is folytatódik a kezdeményezés.

Folytatódnak az infrastruktúra fejlesztések is. Az EFOP-programon belül 81 milliárd forintot fordítanak az iskolák korszerűsítésére, új tornatermek, tanuszodák építésére.

Véleménye szerint a mindennapos testnevelés bevezetése ugyancsak szép eredményeket hozott a legutóbbi felmérések alapján.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a pályaorientációra, azaz a pályaválasztás előtt álló fiataloknak célszerű minél több vállalatot, s az ott folyó munkákat bemutatni. Beszámolt arról, hogy jól működik és folyamatosan fejlesztik a Nemzeti Köznevelési Portát, amely a pedagógusoknak nyújt azonnal szakmai segítséget, valamint rendszeres, gyors konzultációs lehetőséget. Több figyelmet szentelnek a lemorzsolódó diákokra és bővíteni kívánják a szakszolgálatok létszámát. Folyamatban van az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozása is.

B. K.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában