markaz

2017.08.31. 14:15

Édesen és sósan is kínálható a jó nudli

Kijelenthetjük, hogy a nagymamáink keze között sodort burgonyás tészta a család örök kedvence.

H. É.

Gyors és finom Fotó: H. É.

Ráadásul egyike azoknak a fogásoknak, amelyeket mi is igen költséghatékonyan és egyszerűen az asztalra varázsolhatunk. A pár centis, henger alakú tésztafélét tájegységtől eltérően más-más névvel illetik. Nudlinak, burgonyametéltnek, angyalbögyörőnek is hívják. Pirított zsemlemorzsába forgatva, cukorral, mákkal, dióval megszórva a magyar konyha egyik hagyományos étele. Ám sokan nem édesen fogyasztják, hanem sósan, köretként kínálják. Az alaprecept egyszerű és nem túl időigényes – mondja a markazi Koncsos Istvánné, aki többszörös nagymama és dédszülő, így ő gyakorta készíti ezt unokái kérésére.

– A burgonyát először héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és krumplinyomóval áttörjük. Hűlni hagyjuk, majd tojássárgáját, sót és annyi lisztet adunk hozzá, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Kilisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és késsel egyforma, két-három centiméteres csíkokra vágjuk. Ezt aztán egyenként kézzel átsodorjuk, hogy henger formája legyen, majd bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük. Megvárjuk, amíg szépen feljönnek a víz tetejére és leszűrjük – magyarázza a főzés menetét.

Gyors és finom Fotó: H. É.

A nudli tejfölös, túrós változata is közkedvelt, de éttermekben gyakran kínálják húsos vagy akár spenótos formában is.

H. É.

Címkék#Markaz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában