Nagygalambfalva

2017.08.13. 17:34

Fát ültettek, kopjafát állítottak Erdélyben

Erdélyben járt Gyöngyöstarján küldöttsége Nagy Károly polgármester vezetésével.

K. B.

Kolozsvár nevezetességének megtekintése után a Hargita megyei testvértelepülésre, Kányádi Sándor költő szülőfalujába Nagygalambfalvára látogattak el a mátraaljai község lakói. Az erdélyi magyar településen a vendégeket Gyerkó Levente polgármester szívélyesen, mondhatni igaz barátként fogadta a polgármesteri hivatalban. Ezt követően, a találkozás örömére, még vérszilva fát is ültettek közösen a református műemlék templom kertjében. Itt, Kányádi György református lelkész mondott köszöntő beszédet, majd közösen elénekelték a jelenlévők a Székely himnuszt.

Nagy Károly (balról), Kányádi György és Gyerkó Levente Fotó: K. B.

A következő napokban a Csíkkozmás és Kászonújfalu közötti Nyerges-tetőn kopjafát állított Gyöngyöstarján önkormányzata. A mementót Juhász László faragta az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert csata emlékére.

A hazaúton nem maradhatott el a Hargitán Orbán Balázs és Tamási Áron sírja előtti tisztelgés, koszorúzás sem, csak úgy mint Parajdon a sóbánya megtekintése. A szíves látást a gyöngyöstarjániak is hamarosan viszonozni fogják, mert a napokban vendégül látják a Nagygalambfalváról érkezőket.

K. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában