novaj

2017.08.07. 20:31

Rákerült a pecsét és az ámen a fiókbezárásra

A kis falvakban szinte minden tranzakció kisebb 150 ezer forintnál, nem hoz banki bevételt.

S. S.

Az utolsó ATM-es mohikán

Fotó: Korsós Viktor

Tárgyalt a Korona Takarék vezetésével a település önkormányzata, jelesül dr. Darvainé dr. Kádár Katalin polgármester szerdán délután, de a faluvezető szerint rajta a pecsét és az ámen a dokumentumon, mely rögzíti a ­szeptember 18-i utolsó nyitvatartási napot. Ezen apropóból tiltakozók is megjelentek a hivatalnál, s aláírásokat nyújtottak át a bankvezetőknek. A polgármester asszony szavai szerint a megbeszélésen elmondták az emberek összegyűlt érveit, panaszait, illetve a bezárás felfüggesztésére vonatkozó kérésüket is tolmácsolták.

– Felajánlottuk, hogy önkormányzati ingatlanban adnánk helyet a fióknak. Kiderült: ez egy elég naiv elképzelés, mert nekik nem a rezsi, a fűtés, a világítás költsége a gond, hanem a banki szektor egyéb szabályozói. A kispénzű emberek pénzforgalma nem jelent bevételt a bank számára. Itt szinte minden egyes pénzforgalmi tranzakció kisebb százötvenezer forintnál. Ez a lakosság számára nagyon pozitív, de a banknak megterhelő – idézett fel kérdésünkre részleteket a tanácskozásról a polgármester, aki szerint magasabb szinten kellene a banki ellátást szabályozni, a kistelepülésekre megoldást találni. Mert itt mindig kispénzű emberek lesznek, akiken a bank nem fog meggazdagodni.

Az utolsó ATM-es mohikán
Fotós: Korsós Viktor

– Ez nem egy város, nagyvállalkozókkal. Ha a banknak nagyvállalkozó ügyfelekre van szüksége, akkor nekik kellene erőfeszítéseket tenniük. Ez az ő szakmai kötelességük volna. Amennyiben ők nem tudnak gazdaságosan működni, az ő dolguk lenne valahogy megoldani. Az emberek ­többnyire azért csatlakoztak hozzájuk, mert bíztak a bank társadalmi felelősségvállalásában is – tette hozzá.

Kényszer is

ATM nincs másik a faluban, postán van lehetősége készpénzt felvennie, annak aki bankkártyával rendelkezik. Ők ugyanolyan kényelmességgel tudják használni ezt a lehetőséget, hiszen tudnak ­kivenni pénzt a postán, vásárolni a kártyájával. Sok falubeli szerint nem ez a durva, hanem az eljárás méltánytalansága. Legtöbben nem a saját jószántukból csatlakoztak a bankhoz, hanem mert a civil szervezeteknek, gazdálkodó szervezetnek kötelessége számlát nyitni.

S. S.

Címkék#Novaj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában