Felsőtárkány

2017.09.02. 11:11

Választás: a kormány teljesítménye dönt

Családi ­napot tartott a Fidesz megyei szervezete. A piknik vendége volt Gulyás Gergely, a párt alelnöke. Vele készítettünk interjút. A politikus a kormányzati teljesítményt tartja olyannak, ami alapján ismét megnyerhetik a választásokat.

– Miként látja a közelgő országgyűlési­ választások előtt Magyarország helyzetét?

– Ha az ország helyzetéből indulunk ki, azt mondhatjuk: jó az irány. Volt egy erős gazdasági növekedés, aminek következtében ­érzékelhetően emelkednek a bérek. Látjuk, külpolitikában is képesek vagyunk hazánk biztonságát szavatolni. Az Európai ­Unión belül eredményesen tudjuk megvívni azokat a vitákat, amelyek szükségesek a határaink védelmének ellátásához. Szerintem az ország összességében előbbre jutott a mostani választási ciklusban.

– Elemezte a pikniken az ellenzéki pártok lehetőségeit is.

– Az ellenzék, miután nehezen tud fogást találni a kormányon, különböző módszerekkel támad. Ebben a baloldal a legleleményesebb, mert ők egymással vitatkoznak. A Jobbik 180 fokos fordulatot vett, most az ellenkezőjét mondják annak, amit négy-öt éve. Egy kormánypárt mellett a legsúlyosabb érv a jó ­kormányzati teljesítmény. Nekünk azért kell mindent megtennünk az előttünk álló hét-nyolc hónapban, hogy ez a teljesítmény továbbra is biztosított legyen.

– Milyen kampányra számít?

– Éppen azért számítok kemény kampányra, mert, ha objektíven elemeznénk azt, hogy az országban mi épült, mi történt meg 2010 és 2018 között és ezt vetnénk össze az azt megelőző nyolcéves kormányzati teljesítménnyel – sokszoros idézőjelbe téve a teljesítményt –, akkor lefutott lenne a választás. Politikai ellenfeleinknek nem érdeke, hogy a valóságról beszéljünk. Ezért várható, hogy kemény kampány lesz Magyarországon.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke elégedett a kormányzat elmúlt három és fél évnyi teljesítményével Fotó: Nemes Róbert

– Ön szerint kormányváltó hangulatban lesznek-e jövő tavasszal a szavazók?

– A választópolgárok szerintem kellően bölcsek ahhoz, hogy meg tudják ítélni, mennyire hiteles egy olyan pártnak a politikája, amelyik néhány éve uniós zászlót égetett nyilvános nagyrendezvényén, most pedig a fő programpontjává, hazug módon, egy európai polgári kezdeményezést tesz. Személyesen azt tudom mondani, nekem ez teljesen hiteltelen. De állunk a küzdelem elé, s jövő év áprilisában vagy májusában a választópolgárok eldöntik, ez az ­óriási változás ilyen rövid idő alatt hiteles, vagy sem.

– Gyakran kerül politikai viták kereszttüzébe a szövetségesi rendszerünk. Nincsenek itt félreértések?

– Legfőbb az, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja. A Visegrádi négyekkel történelmi alapokon alakuló kapcsolat az unióban való érdekérvényesítés nélkülözhetetlen eleme. Oroszországgal – bizonyos értelemben azt kell, hogy mondjam, sajnos – jóban kell lennünk, hiszen hazánk energiafüggősége rendkívül erős Oroszországtól. Ezért látni kell: ha bármilyen kormány lenne hatalmon, nem tudna máshonnan energiát importálni, mint Oroszországból. Ehhez pragmatikus viszonyra van szükség. Ám a mi szövetségeseink a NATO és az uniós tagállamok.

– Csitul majd a migráció ­körüli vihar?

– A következő évtizedekben valószínűleg ez Európa egyik legfontosabb témája lesz. Nagyon sok uniós tagállam másként áll a migrációhoz. Brüsszel is úgy véli, a migráció pozitív dolog. Mi pedig, miután látjuk, hogy itt nem jutunk megegyezésre, azért küzdünk, hogy mindenki a saját álláspontját érvényesíthesse. Amikor beléptünk az unióba, megállapodtunk abban, aláírtuk a megfelelő szerződéseket, hogy mi az, amit az unió közösen intéz a tagállamokkal, és mi az, amit nem. Teljesen világos, a migráció nem része a közös politikának, erre nemzeti döntést szentelnek. Nem akarjuk a németeket, a hollandokat, svédeket meggyőzni arról, hogy amit csinálnak, az szerintünk téves. Cserében ugyanezt elvárjuk tőlük is: ők se akarjanak bennünket meggyőzni arról, hogy a migrációt támogatni kell.

Siker Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában