múltidéző

2017.09.03. 11:11

A mellőztetett vaspálya-vonal

Néhány szó Eger városa érdekében a hatvan-miskolczi vaspálya-vonalról – múltidéző rovatunkban egyebek mellett erről, és a leégett gyöngyösi fűrészgyárról is olvashatnak.

Szilvás István

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP, MEGJELNIK MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN. 1868. FEBRUÁR 13-ÁN.

Néhány szó Eger városa érdekében a hatvan-miskolczi vaspálya-vonalról.

E napokban alkalmunk lévén a magyar kir. közlekedési miniszterium által a hatvan-miskolczi vaspálya-vonal megállapitott irányának tervrajzát láthatni, nem mulaszthatjuk el, arra, különösen Eger városát illetőleg, pár észrevételt tenni.

(…) A hatvan-miskolczi vonalnak circa 16 mfldnyi hosszaságában kétségkivül Eger városa képezhetné a legjelentékenyebb közbeesö pontot 20,000-nyi értelmes, munkás lakosságával, nagymennyiségü, főleg kivitelre termelt világhirü borával, s kerti gazdaságának és szép jövöt igérö müiparának egyéb, nem jelentéktelen termékeivel. (Különösen borunk az, mely áhitva várja a könnyü és biztos közlekedés jótéteményét!)

(…) E lapokban is jelentek már meg több izben a hatvan-miskolczi vaspályára vonatkozó figyelemre méltó czikkek… oly javaslattal, melynek sulypontja Gyöngyös és Eger, mint két tekintélyes s szép jövöt igérö városok érintésében feküdt. Hogy ezen javaslat, daczára a vonal rövidségének, a kormány által mellöztetett, egyrészt azon nehézségeknek tulajdonitható, melyekkel az épitkezés a vonal hegyi iránya miatt egybekötve lévén, az tetemesen nagyobb költségbe került volna; másrészt pedig annak, mert megnehezitette volna azon gazdag hátvidékkeli közlekedést, melyre a pályának támaszkodnia kell. Mellőzve itt egy másik tervet, mely Egernek kedvéért másfél mérföldnyi kanyarulatot, bár könnyü épitkezés mellett, hozott javaslatba…

A vonal Hatvanból kiindulva Horton alól Vámosgyörk irányában, ettöl mintegy 1300 öl távolságban egy kanyarral fel Atkár felé, s Gyöngyös-Halászt érintve megy ismét lefelé Karácsondnak. Innen Ludast, Kápolnát, Füzes-Abonyt és Szihalmot érintve tér be Mezökövesdre.

A vaspályaépítés terve akadályozta, hogy anno befusson Egerbe a vonat Fotó: Szilvás István

E pályairányt a térképen szemlélve, két kérdés merül fel elöttünk. Elöször, hogy mi lehetett oka a 1/2 mérföldnyi szembeszökö gy.-halászi kanyarnak, holott a majdnem egyenes vonal Vámosgyörk és Adácsnak semmi nevezetesb akadályt nem gördit vala a pálya elé. Másodszor: mikép történt, hogy a helyett, hogy a pálya Maklárt érintve, Egerhez 1 ¼ mfölddel közelebb jött volna az Füzes-Abonynak vezettetve…

(…) Egyébként városunk képviselö-testülete elhatározta: e tárgyban kérvénynyel járulni a miniszteriumhoz, s mi bizton reméljük, hogy oly rég táplált ohajtásunk, ha nem is teljes, de legalább lehetö mérvbeni kielégitése által, nehéz, igen nehéz anyagi helyzetünkön segitend.

GYÖNGYÖSI UJSÁG. TÁRSADALMI HETILAP. 1899. OKTÓBER 22.

Leégett fürészgyár.

A „Gyöngyösi Faipar Részvénytársaság” asztalos mühelye ismét tüz martaléka lett. (…) Többször tétetett kisérlet a telep felgyujtására, az állandóan szigorú felügyelet és éber ellenőrzés azonban mindannyiszor sikerrel fojtotta el csirájában a tüzet és megmentette a gonosz kéz által elhamvasztani tervezett épületet. Nyilvánvaló ebből, hogy az eddigi tüzek is gyujtogatásból eredtek. Állitólag ezekből okulva a tulajdonosok az asztalosmühelyt már fel sem állítják többé.

Tüzoltóink ezúttal is derekasan dolgoztak hét kemény órán át. A távol eső telepre történt kiérkezésük idején már valóságos tüztengerben állott épületnél egyéb nem gyulladt meg, ez azonban vízhiány folytán teljesen leégett. A kár mely az első tüzesetnél a 10.000 forintot alig haladta meg, most – a felhalmozott és másnapra már szállitani tervezett kész munka valamint a gépek teljes megégése folytán – mintegy 30.000 forintra rug.

EGRI POSTA. HETILAP. 1862. SEPTEMBER 21.

Ne siessünk a szürettel!

A szomolyai hegyen az úgynevezett Métyen hol különben jó bor szokott teremni, folyó hó 18-án már bevégezték a szüretet. Én többeknek megmértem a mustját s az 8-11 fokot mutatott, mi annyit tesz, hogy könnyen romló, közönséges bor lesz belölök. A fürtök tömöttek, igen levesek, sok helyen még veresek, de tökéletesen egészségesek váltak, úgy, hogy még érni és hizni is lehetett volna nekik. Nem volt-e bün azt már leszüretelni? Több és jobb is lett volna 10-14 nap mulva. Azért azon a helyen, hol még nem szüreteltek, de különösen Egerben, ne siessünk saját kárunkra a szürettel. Tartsuk fel boraink országhirü nevét. Ha kissé kevesebb lesz is, csak jó legyen borunk, ugy nem fog sokáig pinczénkben heverni. (Bucher Alajos)

Tallózta: Szilvás István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában