feldebrő

2017.09.20. 17:20

Az elismerés lendületet ad a faluért végzett munkához

A szüreti nap nemcsak arra kiváló alkalom, hogy a szőlőművelőket és a bortermelőket ünnepeljék, hanem arra is, hogy elismerjenek olyan helyi embereket, akik sokat tettek vagy tesznek a közösségért. Feldebrőn díszpolgári címet és kitüntetést is átadtak szombaton.

Juhász Henrietta

– Feldebrő ősi település, a szőlő pedig, melyet a szüreti nappal ünnepeltünk, az egyik legősibb kultúrnövényünk. Rítusok kapcsolódnak a borhoz, ünnepi szertartások elengedhetetlen kelléke. A századok során a hazai borkultúra megért hullámhegyeket és hullámvölgyeket, de az utóbbi években mind többen fedezik fel újra a hagyományos értékeket, s a jó bor hívei örvendetesen gyarapszanak – fogalmazott a Debrői Hárslevelű Szüreti Napon szombaton köszöntőbeszédében a település polgármestere, Gecse Mihály.

A köszöntőket, fellépéseket követően kitüntetéseket adtak át. Posztumusz díszpolgári címet ítéltek oda Kiss Jánosnak, aki a Feldebrői Rákóczi Mezőgazdasági Termelőszövetkezet brigádvezetőjeként, majd elnökeként nagyon sokat tett szülőfalujáért, Feldebrőért. A kitüntetést özvegye, Szabó Anna vette át, aki később meghatódottan mesélte, milyen boldogságban és békességben éltek szeretett férjével.

– Nagyon meghatódtam, mikor végighallgattam nagyapámról a méltatást, büszke vagyok rá. Én tizennégy éves voltam, mikor ő meghalt, de addig is nagyon sok időt töltöttünk együtt és nagyon sokat tanulhattam tőle, nem csak szakmailag, emberileg is – árulta el Kiss János unokája, Kiss Attila.

Színpadon a jövő: a kitüntetetteket, a rendezvény résztvevőit köszöntötték a helyi óvodások, iskolások is Fotó: Berán Dániel

Feldebrő Községért kitüntetést vehetett át az ünnepen Ujj Gabriella, aki 2000 óta él Feldebrőn. Kompolton dolgozik tanítóként, de aktívan részt vesz Feldebrő közügyeiben. Így alapító tagja a 2006-ban megalakult turisztikai egyesületnek, ahol 2007-ben őt választották az egyesület elnökének. Az egyesület nevéhez fűződik a település jelentős rendezvénye, a Ribizlifesztivál, mely tizenkét éve örvend nagy népszerűségnek.

– Számomra mindig fontos volt, hogy azért a közösségért, melyben élek, tehessek valamit. A kitüntetés újabb lendületet adott ahhoz, hogy még többet tegyek a településért. Számomra a legfontosabb a mosoly, hiszem, ha mosolygunk, akkor visszamosolyognak ránk. Nagyon jó kis csapatunk van itt, Feldebrőn – jegyezte meg. Gabriella jó ideig élt a fővárosban is, de vallja, a falusi életben találta meg a számításait, ahol az ember ismerősök körében, velük barátságban élhet.

A kitüntetések átadását követően már el is indult a menet lovas kocsikon és lovakon, s a szüreti felvonulás este szüreti bállal ért véget Feldebrőn.

Átadni a hagyományokat

Gecse Mihály polgármester elmondta, a szőlőművelőket és a bortermelőket is ünnepelték ezen a napon, hiszen az ő szakértelmük, fáradságos munkájuk teszi lehetővé, hogy fogyaszthassunk a finom borokból, mint a debrői hárslevelűből, melyet az elsők között nyilvánítottak védett eredetűvé. Gecse Mihály azt is kiemelte: színt visz a szürke hétköznapokba a hagyományok életben tartása. Ezeket a felnőtteknek kötelességük ápolni és átadni a fiata­loknak. Ekképp azoknak az óvodásoknak és általános iskolásoknak, akik műsorral készültek.

 

 

Juhász Henrietta

Címkék#Feldebrő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában