PÉLY

2017.09.03. 10:24

Közel száz magyar szürke szarvasmarhát csodálhatunk

A Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet újabb legelőit veszik birtokba a ­szürke szarvasmarhák.

V. M.

A cél a természetet kímélő legeltetéses gazdálkodás, amely a területen élő védett növény- és állatfajok számára megfelelő élőhelyet biztosít – közli a Bükki Nemzeti Park honlapján.

A 2016-os első ellési szezonban 90 magyar szürke szarvas­marhaborjú született. Már tavaly novemberben leválasztották azokat, hogy az anyaállatok fel tudjanak készülni a következő téli ellésre. Így a borjúk külön karámban teleltek, tavasszal külön gulyában kezdték meg a legelést. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság azt tervezte, hogy a felnövekvő szaporulat legeltetésével látja el a Pély határában lévő gyepek területkezelési és gyepgazdálkodási feladatait.

A szürke marha hungarikumnak számít Fotó: MW

A tarnaszentmiklósi téli telephelyről ennek megfelelően még július végén áthajtották az állatokat a Pélyen kialakított nyárira. A szürkemarháknak számukra ismeretlen, nyolc kilométeres útvonalon kellett közlekedniük. A növendék gulya egészen novemberig tud a közel 140 hektáron legelni.

V. M.

Címkék#pély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában