Egerszalók

2017.09.03. 19:36

Liz Mitchell: Gyógyít a zenénk

A Show Domb Fesztiválon lépett fel az eredeti ­Boney M-ből ismert énekesnővel felálló Boney M feat Liz Mitchell. A koncert előtt a magyarországi emlékeiről, borokról, az együttesről, a kedvenc zenéiről beszélgettünk a művésszel.

– Többször felléptek már Magyarországon, hogyan érzi magát nálunk? És hogyan itt, Egerszalókon?

– Jól érzem magam. Úgy látom, mindenki remek hangulatban van Egerszalókon. Amit én látok, az az, hogy az emberek boldogok, hogy itt lehetnek. Nagyszerű idő van, jó itt lenni!

– Milyen emlékek jutnak eszébe a magyarországi fellépésekről elsőként?

– Úristen, hirtelen nem emlékszem vicces sztorira… (nevet) De az igazság az, nem rémlik, hogy valaha is rossz koncertünk lett volna Magyarországon. Az emlékezetem azt súgja, minden itteni fellépésünk jól sikerült, túléltük azokat (nevet). Ez jó dolog!

– Mit gondol, mennyire szeretik a magyarok a Boney M-et? Jó közönség vagyunk?

– A magyarok az elsők között voltak, akik hűek maradtak a Boney M-hez. A 1970-es évek vége felé jártunk a hazájukban és Csehszlovákiában ugyanabban az időben. Akkoriban éppen a „Sunny” és a „Daddy Cool” voltak a nagy slágereink. Önöknél, Budapesten és például a lengyeleknél is sokat szerepeltünk, mielőtt Moszkvába utaztunk volna. A zenélést 1976-ban kezdtük, a keleti blokkba 1977-ben jutottunk el – tehát igen korán –, majd rá egy évre mentünk az oroszországi fellépéseinkre.

– Híres borvidéken lépnek színpadra… Kedveli a borokat?

– Igen, a vörösborokat szeretem. A kezdetek kezdetén, amikor még fiatal voltam, nem voltam odáig a vörösért. Később megkedveltem a rozét, most itt, a szállodában is azt kaptunk, egy helyi rozét, ami egyébként nagyon finom. Most már a vöröset is élvezem. Igazság szerint hívő vagyok, közel áll hozzám Jézus, és a vörösbor kapcsolódik is Jézushoz… (mosolyog)

Liz Mitchell Fotó: Márkus Attila

– Melyik a kedvenc Boney M-dala?

– Nincs kedvencem, mert minden dal közvetlenül hat a lélekre, attól függetlenül, hogy hallgatod vagy énekeled. Minden dal más és más érzelmet közvetít. Például említhetném az oroszokhoz kapcsolódván a Rasputin című dalt. Aki az orosz történelemről tanul, a legnagyobb segítség számára ez a szerzemény hallgatása. Úgy tanul, hogy közben szórakozik is. De számos hasonló történetet tudnék mesélni. Én jamaicai vagyok, éltem Németországban is. Minden megalkotott dal egy csoda. A „Sunny” nagyon népszerű szám. Az emberek szeretik a változást, ez csodálatos.

– Hogyan jellemezné a Boney M zenéjét?

– Spirituális a zenénk, egyfajta ajándék Istentől. Amikor hallgatják, jó dolog történik: gyógyító hatással bír a muzsikánk. Erre az embereknek szükségük van. Gyógyítunk a zenénkkel, jó energiákat adunk át az embereknek. Az embereknek segít a zene. Bárhol járunk a világban, szeretetet és jó energiát nyújtunk a közönségünknek.

– Milyen zenét hallgat manapság, s hallgatott korábban?

– Ugyanazt a zenét hallgatom, mint régen (mosolyog). Gyerekként a rádióból szóló muzsikákat hallgattam, ezek különböző stílusúak voltak, például jazz, blues, gospel. Abban a templomban nőttem fel tulajdonképpen, ahol énekeltem. A blues-, a souldallamok is fontosak számomra. Aztán hatással volt rám is, amit a szüleim hallgattak, szerették a The Beatles-t. Megemlíthetném a Motown-lemezkiadóhoz köthető előadókat is, ezek kifejezetten népszerűek voltak. Később felfedeztem Sam Cooke-ot, aki egy amerikai énekes volt. Énekeltem is vele. Tulajdonképpen mindenféle zenét szeretek.

– A rockzenét is?

– Azt is. A rockzene is fekete zene egyébként. Ők indították el. Sam Cooke is rock 'n roll énekes volt végső soron…

– Tervezi új album kiadását?

– Szólólemez kiadását mindig tervezem. Ami a Boney M-et illeti, turnézunk, nem biztos, hogy belefér, hogy új lemezt adjunk ki a jövőben.

Verebélyi Márta

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában