Heves megye

2017.09.03. 06:59

Napelemtenger boríthatja el Heves megyét

Visonta környékén, ­Demjén határában, Kiskörén és Heréden­ is épülhetnek napelemes erőművek.

Napelemtenger boríthatja el Heves megyét. Kis túlzással persze, hiszen bár több Heves megyei vállalkozás, illetve pályázati nyertes is fotovoltaikus erőművet akar telepíteni, nem minde­gyik itt valósul meg.

A hazai legnagyobbhoz még kettő jöhet

A legkézzelfoghatóbb a Mátrai Erőmű Zrt. ­beruházása, amelyről már korábban is többször írtunk. A néhány éve elkészült 16 megawattos napelempark az országban a legnagyobb, ezt fejelnék meg még kettővel, eggyel Bükkábrányban, eggyel a visontai erőmű környékén. A bükkábrányi jár legközelebb a megvalósuláshoz, ha minden jól alakul, a jövő év elején állhat üzembe a 20 megawatt teljesítményű, új, tárolóval kiegészített menetrendezhető naperőművi egység. Ha készen lesz, ez lesz az ország legnagyobb ilyen létesítménye, további két Visonta- és Detk-közeli erőművel pedig összesen 60 megawattosra növelik naperőműves kapacitásukat. A 15 milliárdos beruházást bankhitelből fedezi a cég.

Ősszel hat és fél milliárd forintos beruházás is indul

Az MVM Hungarowind nevű állami cég európai uniós támogatást nyert napelemparkok létrehozására Kiskörei helyszínnel. Projektjük címe: Fotovoltaikus erőművek létesítése az ELMŰ-ÉMÁSZ területén. A beruházás hat és fél milliárd forint, ebből 2,3 milliárdot áll Brüsszel. A pályázat leírásában szerepel, hogy a tervezett beépített kapacitás 13,5 megawattóra, de körülbelül 11,5 megawatt villanyáramot tudna termelni a létesítmény. Üzemeltetésével pedig évente 14 ezer tonna szén-dioxiddal kerülne kevesebb a légkörbe. A projekt leírása nem részletezi, hol épülnének napelemfarmok, csupán annyit írnak, mindegyik fél megawattos lesz, összesen több mint 50 ezer napelemtáblát helyeznek el és háromszáz invertert telepítenek, mindezeket pedig távolról vezérelnék.

Az építkezést idén ­október elsején tervezik ­megkezdeni, s jövő március végéig befejeznék, a projekt műszaki, gazdasági és jogi értelemben vett előkészítési fázisa ez év októberéig tart, ennek keretében valósul meg a projekthez szükséges összes beszerzési, versenyeztetési, engedélyeztetési, támogatás igénylési feladat. Az MVM ­Hungarowind nem csupán errefelé tervez fotovoltaikus beruházásokat, hanem szerte az országban, egy közbeszerzést is lefolytattak már a megvalósításra 50 milliárd forintos keretösszeggel.

A Mátrában néhány éve elkészült napelempark a legnagyobb hazánkban Fotó: Czímer Tamás

Különleges szerep jut Kiskörének

Mint azt a cégtől megtudtuk, összesen ­huszonhárom helyszínen terveznek az ­ELMÜ-ÉMÁSZ hálózati engedélyes működési területén naperőműveket megvalósítani. Jelenleg az építési engedélyezési eljárások vannak folyamatban. A telephelyek végleges köre az engedélyezési eljárások lefolytatása után határozható meg. A projekt keretében tervezetten kiserőművet építenek egyebek közt Kakucson, Heréden, Kiskörén, Jászapátiban, Törökbálinton.

Kisköre polgármestere, Magyar Csilla elmondta, a városban másfél hektáron épül föl a napelemfarm, az ingatlant bérelni fogják tőlük és még iparűzési adóbevételük is keletkezik. Magyarországon egyedülálló megújulóenergia-központok lesznek, hiszen a településen működik a vízerőmű is.

Demjén mellett is lehet új park

A harmadik fejlesztés Rácz Józsefhez­, és Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár családjához köthető. A Rácz és Homolya család közösen működteti a Demjéni Termáltavat üzemeltető céget, hiszen a családtagok a tulajdonosok, Homolya József, az államtitkár édesapja az ügyvezető.

A zöldhatóságnál föllelhető információk szerint a Korona Borház Kft., az Agriense Kft., a Gondos ­Agrikultúra, az Új­ ­Champignons Kft., valamint a Consector Kft. szeretne Demjén határában, egymás melletti területeken létrehozni öt, egyenként 3,9 megawattos naperőművet. Előbbi két cég a Rácz család nevén van, a Gondos ­Agrikultúra ugyan nem, de elérhetőségei ugyanazok, mint e két vállalkozásnak, s az Agriense is a borászathoz kapcsolható. Kérelmeik ugyanazokat az adatokat tartalmazzák, ahogy a Homolya érdekeltségű Consectoré is.

(Ajánlófotó: Shutterstock)

Tóth Balázs

Címkék#civil élet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában