heves megye

2017.09.24. 11:02

Napenergia minden magyar háztartásba

Kádár Évával, az egri Energo Plusz Kft. tulajdonosával beszélgettünk a Greenpeace Magyar­ország új kezdeményezéséről.

V. M.

Kádár Éva, az egri Energo Plusz Kft. tulajdonosa

– A Greenpeace Magyar­ország aláírásokat gyűjt azért, hogy a napenergia minden magyar háztartásba könnyebben eljuthasson. Mit szól a kezdeményezéshez?

– Európai mércével Magyarország a jó adottságai ellenére is „hátrányos helyzetben” van a megújuló energiaforrások kiaknázása terén. Ezért támogatandó minden olyan kezdeményezés, amely ezt a lemaradásunkat csökkenteni igyekszik. Kulcsfontosságú a szemléletformálás – ezen dolgozunk mi is évek óta.

Kádár Éva, az egri Energo Plusz Kft. tulajdonosa

– Egyre többen felfigyelnek a napenergia felhasználásának nagyszerűségére világszerte. Mi lehet az oka annak, hogy nálunk – bár egyre több helyen látni napelemeket – nem eléggé elterjedt?

– Úgy gondolom, nálunk azok a felhasználók döntöttek a napelemes áramtermelés mellett, akik egyrészt nagyon környezettudatosak, másrészt pedig alapos számításokat végeztek. Sokszor elhangzik a kérdés: mikor fog megtérülni egy napelemes beruházás? A trendeket figyelve biztosra vehetjük, hogy a megtérülés – a kisebb erőművekre jelenleg közel 10 év, nagyobb rendszerekre akár 6–8 év – időről időre javul. A saját napelemes rendszer függetleníti a tulajdonost a szolgáltatótól, az energiaáraktól. A nagy rendszerekkel termelt villamos energia pedig kedvező feltételekkel értékesíthető.

– Ön szerint van rá esély, hogy a petícióval a Greenpeace eléri a célját?

– A szakma által évek óta fókuszban tartott kéréseket, követeléseket is megfogalmaz. Bízzunk együtt a sikerében!

V. M.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában