tarnabod

2017.10.28. 19:54

Művészettel és sporttal is fejlesztik a fiatalokat

Nem csak adományt, esélyt is adnak a tehetséges gyere­keknek Tarnabodon. Ehhez pedig olykor nem várt helyekről is érkezik segítség a Máltai Szeretetszolgálaton kívül is.

Berecz Renáta

Szádeczky-Kardoss Géza épp csellózni tanítja a tarnabodi iskolásokat Fotó: Berán Dániel

Már az iskola folyosóján hallani a vonós hangszerek hangját, ismerős dallamok csendülnek fel, hiszen karácsonyi műsorra gyakorolnak a kis zenészek. Az intézmény tanulói, Báder ­Emília és Nagy István Tamás tavaly kezdett csellózni, a zeneórát pedig a Máltai önkéntese, Szádeczky-Kardoss Géza tartott nekik.

Az oktató elmesélte, Budapestről jár a településre, hetente kétszer. Szimfónia Programjukat még 2014-ben, egy európai uniós pályázati lehetőséggel indították, de az csak egy évre szólt. Látva azonban, milyen jó hatással van a gyermekekre, úgy döntöttek, önerőből folytatják az oktatásokat.

– Ez a módszer élményközpontúvá teszi a hagyományos oktatást. A gyermekek a zenén keresztül fejlődnek, a zárkózott gyermekek pedig nyitottabbakká válnak – sorolta az előnyöket a zenetanár.

Szádeczky-Kardoss Géza épp csellózni tanítja a tarnabodi iskolásokat Fotó: Berán Dániel

Hegedűt és csellót oktatnak harmadik osztályos kortól. Nagyjából harmincöt gyermek jár a kiscsoportos foglalkozásokra. Az önkéntes elmondása szerint kisebbekkel is lehetne foglalkozni, de ehhez sajnos nincs elegendő oktatójuk.

Hozzátette, igény volna rá, hiszen rengeteg tehetséges gyermek jár az iskolába. Büszkén mesélte, nem nemcsak az iskola falai között zenélnek, legutóbb Keszthelyen jártak a haladókkal, nyáron pedig a kapolcsi Művészetek Völgyében léptek fel a növendékeik.

Már a fővárosban képzik őket

Rendszeres segítséget nyújt a falu lakóinak a Tarnabod és mi nevű csoport, melynek önkéntesei fel is kutatják a tehetségeket. Mint ahogyan arról már többször cikkeztünk, havonta látogatnak el a településre, s ilyenkor főznek és adományokat is visznek a rászorulóknak. Szemere Katalin, a csoport tagja elmondta, egyik látogatásuk alkalmával történt, hogy felfigyeltek két diákra, Márkóra és Danira. Meglátva tehetségüket, hozzásegítették őket, hogy jelentkezhessenek a budapesti artistaképző iskolába. A sikeres felvételt követően már a fővárosban járnak általános iskolába is. Hétköznapokon kollégisták, hétvégente többnyire Tarnabodon vannak, utaztatásukban pedig szintén a Máltaiak segítenek.

A sport is lehet kiugrási lehetőség

Fociban is jeleskednek a tanulók­, akikkel Kökény ­Miklós, gyermekfelügyelő foglalkozik. Elmondása szerint korábban ő is a futball szerelmese volt, most azonban a gyermekeket tanítja elkötelezetten, amikor ideje engedi. Tavaly­ indultak a Bozsik-programban, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezők megkeresésére, s ennek részeként körzeti és területi szinten mérkőznek meg a fiatalok. Két korcsoporttal foglalkozik, a 3–5 és a 6–8 évesekkel. Az idei tanév első körzeti versenyén a fiatalabbak második, az idősebbek első helyezést értek el. Nemcsak fiúk, hanem lányok is játszanak, összesen negyvenöten. Az ­oktató hozzáfűzte, számára ez nem munkát jelent, szívesen foglalkozik a kicsikkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában