rózsaszentmárton

2017.11.10. 17:25

Éves községleltár a turistaszállóból

Munkával ünnepelték a hármas évfordulót.

Tari Ottó

A felvonulás is a hármas évforduló méltó megünneplésének része volt Beküldött fotó

Idén a Heves Megyei Közgyűlés Rózsaszentmártonnak ítélte a Telekessy István Területfejlesztési díjat. Visszatekintve az elmúlt időszakra, egyáltalán nem érdemtelenül.

A turis­ta­szállón beszélgetünk Sipos Jánosné polgármester asszonnyal. Pillanatnyilag ez az épület az önkormányzat vérkeringésének a központja, lévén, hogy a hivatal épületét korszerűsítik. Ráadásul a községháza energetikai fejlesztése csak egy a sorban, hiszen oly sok mindenre vállalkoztak, amelyekről leg­feljebb felsorolás szintjén lesz alkalmunk beszámolni.

– A községháza rekonstrukciójára végül is 46 millió forintot nyertünk, de hozzátettünk még egy kis önerőt, hogy az elektronikus hálózatot és a parkettát is felújítsuk – mondja a falu első embere. – Megújul továbbá a régi orvosi rendelő 64 millióból, s az óvodában központi konyhát is kialakítunk 38 milliós támogatásból, amihez tízmilliós saját forrást tettünk.

Sipos Jánosné szerint eredményeik a térség országgyűlési képviselőjének, Szabó Zsoltnak is köszönhetőek, hiszen az államtitkár mindenben támogatta törekvéseiket.

– Zagyvaszántóval és Szűcsivel együttműködve traktort, illetve a munka­gépre szerelhető hasznos eszközöket – fűnyírót, sószórót, egyebeket – szeretnénk vásárolni 25 millió forintért, így erre is pályáztunk – folytatja a polgármester asszony.

– Támogatási kérelmet adtuk be a Dózsa György út felújítására, egy nyolc gyermek befogadására alkalmas minibölcsődére, továbbá a központi konyha kialakítása következtében megszűnő csoport­szoba létesítésére is. Azon beruházások, amelyekre sikerrel pályáztunk, már most ősszel elkezdődnek, a többiek esetében pedig várjuk a kedvező elbírálást. Utóbbiak közé tartozik a kultúrház vizesblokkjának a rendbetétele is.

Ami már megvalósult, arra is joggal büszkék. Sipos Jánosné elsőként említi a meddőhányót, amely a falu szélén éktelenkedett, ám a rekultivációnak köszönhetően mára olyan, akár egy golfpálya. Hamarosan naperőmű épül itt, amelyből számottevő bevételhez juthat a falu. És örömre ad okot az is, hogy a községben – az elsők között az országban – kiépült a szupergyors internethálózat. Mindezeken túl elkészültek a József Attila, az Iskola és a Kilencesi utca felújításával, a tavasszal oly sok gondot okozó belvíz elvezetésére szolgáló övárok kiépítésével, emellett a közeli utcákban is felszámolták a károkat.

A felvonulás is a hármas évforduló méltó megünneplésének része volt Beküldött fotó

A község vezetése a hagyományokat is tiszteletben tartja, ápolja. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a 217 éves parókiát – amelyben évtizedek óta nem lakik pap – az egyház, a civilek és az önkormányzat közreműködésével felújították. Összesen 135 ember dolgozott itt társadalmi munkában, aminek eredményeként állandó kiállítást rendezhettek be az épületben. A felhívásra nagyon sokan adományoztak családi relikviákat a gyűjtemény összeállításához. Ezzel együtt pár száz méteren belül már három állandó tárlat – néprajzi, bányászati, iskolatörténeti és egyháztörténeti – várja a látogatókat.

– Számunkra fontosak a gyökerek, s a 2017-es év három alkalmat is kínált az emlékezésre – jelenti ki Sipos Jánosné. – Idén 950 éve annak, hogy először szerepelt a krónikákban községünk, 750 esztendővel ezelőttre datálódik az első okleveles említés, és 125 éve változott a falunk elnevezése Fancsalról Rózsaszentmártonra.

Igazságosan segítik a falubelieket

Rózsaszentmártonban évi 13 millió forintot fordítanak segélyezésre, s az összeget speciális szempontrendszer alapján osztják szét. Úgy, hogy abból szinte minden helybéli részesül. Az újszülöttek 20 ezret és egy facsemetét kapnak, amit a szülők ültetnek el, s együtt növekedik a gyermekükkel. A 0–20 éves korosztálynak hétezer forint, a felsőfokú képzésben részesülőknek 20 ezer jár. A 70 éven felüliek ötezerrel gyarapodnak, s mindezeken túl családonként évi ötezres támogatás jár azoknak, akik időben befizetik a helyi adót. Lakásvásárlásra és -felújításra 200 ezer forint vissza nem térítendő összeget utalnak. Talán ezeknek az intézkedéseknek is köszönhető, hogy a község lakossága tavaly óta gyarapodik: sokan visszaköltöznek, mások itt telepednek le, s a szüle­tendő gyermekek száma is örvendetesen emelkedik.

Tari Ottó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában