Mátraszentimre

2018.01.31. 06:50

A Felső-Mátra legnagyobb gondja a munkaerőhiány

A hegyvidéki településegyüttes egyik legégetőbb problémája jelenleg a munkaerőhiány – osztja meg lapunkkal Stuller András. A polgármester szerint a hegyen is bőven van lehetőség lakni és dolgozni is, ebben ők is segítenek.

Hliva Éva

A községhez még öt település, Mátraszent­istván, Mátraszentlászló, Bagolyirtás, Fallóskút és Galyatető tartozik. Tulajdonképpen e helyek mindegyikén található vendéglátóhely, mintegy kétszáz szállodai férőhely van, az ötcsillagosoktól a panziókig mindenféle kategóriában – tájékoztat Stuller András polgármester, mikor arról érdeklődöm milyen a szezon Felső Mátrában.

– Az elmúlt négy-öt esztendőben mintegy hetven százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma – közli – tavaly 120 ezer vendégéjszakát regisztráltunk. Heves megyében ötödikek vagyunk a vendégéjszakák számát tekintve és a KSH ­korábbi adatait, ha megnézzük, kitűnik hogy hazánkban Mátraszentimre a negyvenedik leglátogatottabb hely – mondja büszkén a község vezetője.

Elárulja azt is, hogy a négycsillagos wellness-szállodák nagyon vonzóak, szinte teljes kihasználtsággal működnek, de a turisták kedvelik a kisebb szállásokat is és sokan foglalnak egy-két napra családi házaknál kiadó szobát is.

Szakács, felszolgáló, recepciós, a sípályán dolgozó szakembert nagyon várnak Fotó: MW

– Az elmúlt négy évben összesen egy tucat új szálloda, vendéglátóhely épült erre. Vannak további tervek, tehát nem áll meg a folyamat, újabbak is épülnek, hisz a kihasználtságot tekintve az 52 hétből gyakorlatilag a hétvégenként átlagosan 80 százalékos a szállodai szobák telítettsége, de gyakoriak azok a hétvégék is, amikor nincs már szabad szoba – teszi hozzá. Ám ahhoz, hogy a vendégeket kiszolgálják és magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtsanak, elengedhetetlen a megfelelő szakember. Jelenleg a Felső-Mátra legnagyobb problémája a munkaerőhiány, gyakorlatilag a szállodaigazgatótól a takarítónőig mindenkire szükség van. Az idegenforgalomba és a vendéglátásba keresnek dolgozókat. Szakács, felszolgáló, recepciós, a sípályán dolgozó szakembert nagyon várnak, mert a munkabérek a konkurenciának köszönhetően itt is emelkedtek.

A hivatal komoly lépéseket tesz:

A munkaerő megtartása és növelése érdekében az önkormányzat sem tétlenkedhet – hívja fel a figyelmet Stuller András. – Óriási anyagi áldozatokat vállalva fenntartunk egy nyolcosztályos általános iskolát, kimondottan azért, hogy az itt munkavállalók gyermekeiket ne ingáztassák. Harminc gyerek jár a szlovák kisebbségi önkormányzat által fenntartott és önkormányzatunk által támogatott intézménybe.

Ezenkívül az orvosi praxisunk, a védőnői szolgálatunk, egy patika és az ügyeleti szolgálat is önkormányzati finanszírozású, szintén azért, hogy az itt élők, illetve az itt pihenők egészségügyi ellátása biztosított legyen. Valamint folyamatosan vásároljuk fel az eladó épületeket, hétvégi házakat, amelyeket korszerűsítünk, majd albérletbe adunk. Főleg a kisgyermekes családoknak örülünk, hisz az óvoda, iskola adott. Egy összkomfortos hatvan négyzetméteres házat tízezer forintért adunk ki – árulja el kérdésünkre a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában