sirok

2018.01.25. 19:45

Még szebb, még vonzóbb lesz nemzeti kincsünk, a siroki vár

Hatalmas lehetőség nyílt a helyiek előtt. A napokban jelentették be: a siroki vár bekerült a Nemzeti Kastély- és Várprogramba. Ezzel beteljesülhet a régi álom, hogy az alsó rész régészeti feltárása, a parkolóépítés, a víz felvezetése, majd az alsó vár felújítása után végre a felső vár rekonstrukciójához is hozzákezdhetnek.

Barta Katalin

A siroki vár rendezvényei évről évre sok vendéget vonzanak a településre Fotó: Gál Gábor

A tervek szerint egyebek között a felső vár régészeti kutatására, számos programra, új látványelemek megvalósítására lesz lehetőség.

Az eddigi kutatások feltárták azon sziklák repedéseit, melyek a felső várat tartják. Ezeket megerősítik, így újra körbejárható lesz a várösvény, amelyről csodálatos látvány tárul a látogatók szeme elé.

A régészeti kutatások ­utáni építkezés újabb látogatókat vonzhat a térségbe. Tuza ­Gábor polgármester elmondta, Siroknak fontos minden, az idegenforgalommal, így a várral kapcsolatos fejlesztés is, hiszen ezek bevételt hoznak a településnek. Tavaly e vonzó turisztikai célpont is közrejátszott abban, hogy közel duplaannyi idegenforgalmi adóra tettek szert a tervezetthez képest.

– Azt tapasztaljuk, hogy egyre több ember engedheti meg magának azt, hogy kiránduljon, pihenjen és örömteli az a tény is, hogy egyre többen választják a mi településünket. Sirok szeretne minél többet a turisták célkeresztjében lenni, és ez a program is elősegíti ezt – tette hozzá a falu első embere.

Az észak-hevesi térség egyik legszebb, s a jövőben minden bizonnyal az egyik legvonzóbb turisztikai látványosságát 2012-ben avatták fel. A térség egyetlen műemlékvárának rekonstrukciójához 2010-ben láttak hozzá. Akkor jelentették be ünnepélyesen, hogy 365 millió forintot fordíthatnak az erődítmény rekonstrukciójára. Az ­Európai Unió és a magyar állam által támogatott, nagyszabású projektet támogató szerződés aláírása, és a ­közbeszerzési eljárást követően kezdődhettek el a munkálatok, amelyek ­némi csúszással, ám annál impozánsabb eredménnyel fejeződ­tek be.

A siroki vár rendezvényei évről évre sok vendéget vonzanak a településre Fotó: Gál Gábor

Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának akkori igazgatója az avatóünnepségen azt hangsúlyozta, hogy a felújított siroki vár hazai építészeti örökségünk megőrzésének fontos létesítménye. A legutóbbi fejlesztés elemei között szerepelt az alsó-vár és a felvezető sziklafolyosó környezetének rekonstrukciója, ahol a középkori váréletet eleveníthetik meg teljesen hiteles környezetben.

A második ütemben a várnyeregben lévő rendezvényhelyszín fejlesztése, a vár díszkivilágítása és geológiai sétautak kiépítése szerepelt, a harmadik fejlesztési terület pedig az Országh Kristóf rendezvényház és ­információs központ létrehozása volt a siroki tájházban. Itt az érdeklődők megismerkedhetnek a környékre jellemző hagyományokkal, mesterségekkel, a hátsó kertben pedig gyermekek számára alakítottak ki várjátszóteret.

Az eddigi fejlesztések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Címkék#Sirok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában