Tarnaszentmária

2018.01.27. 06:50

Óriási értéket őriz a kicsiny falucska

Különleges műemlék „gyöngyszem” bújik meg a kevesebb mint háromszáz lakosú Tarnaszentmárián. A falu központjában található hazánk egyik legrégebben épült temploma.

Süli Kinga

A közel ezeréves templom egyre több kirándulót, látogatót vonz a településre. Ennek örülnek Tarnaszentmárián Fotó: Márkus Attila

Az épület nagy része még eredeti pompájában tündököl. A templom pontos építési ideje nem ismert, a szakértők szerint a X.–XI. századra tehető a keletkezése. A műemlék épület a török hódoltság ideje alatt nagyon megrongálódott, az ­1700-as években hozták rendbe. 1849 és 1851 között felújították, ekkor ki is bővítették, mivel kicsinek bizonyult. Dankó Mihály verpeléti plébános koordinálta a bővítést, amely során a nyugati oromfalat elbontották, és a templom eredeti területének mintegy harmadával meghosszabbították a hajót. Ekkor készült a szintén különlegességnek számító kő harangtorony is, amely nyolcoldalú, faragott kövekből álló sisakot kapott.

A templomot 1977 és 1986 között restaurálták, amely során belseje jelentős átalakuláson ment keresztül, többek között eltávolították az épület gyönyörűen megmunkált kazettás mennyezetét, valamint a szószéket is, ami bár felháborította a település lakosait, semmit nem tehettek ellene – panaszolja Czipó László. A település polgármestere kiemelte, jelenleg a legnagyobb probléma a fazsindelytető állapota, amely az utóbbi években már kritikussá vált.

– Volt már kint egy szakember aki megnézte a tetőt, és ahogy hozzáért, a fa elkezdett szétmállani a kezében. Az időjárás bizony nyomot hagyott a fazsindelyen, mielőbb ki kellene cserélni. Az egyház tulajdonában van a templom, remélem mielőbb találnak forrást a tető felújítására – részletezte a polgármester.

A templom építése során a falu­ határában bányászott köveket használtak, melyek nagy részen nem fogott az idő vas­foga. A műemlék szentélye alatt egy altemplom fekszik, amelyben bár találtak egy aknasírt, emberi maradványokra nem leltek benne.

A templom bejelentkezés után látogatható, hetente egyszer pedig szentmisét is tartanak benne a falu hívei számára.

A közel ezeréves templom egyre több kirándulót, látogatót vonz a településre. Ennek örülnek Tarnaszentmárián Fotó: Márkus Attila

Évről évre több zarándok látogat ide

A településen jelentős számú zarándok fordul meg minden évben, mivel áthalad rajta a Mária út. A látogatók mindig megtekintik a gyönyörű templomot, és örömmel időznek a faluban, hiszen csendes, kedves helyről van szó.

A falu vezetése éppen ezért most azt tervezi, ­pályázati forrásból zarándokszállást hoznának létre, hogy minél több érdeklődő töltsön minél több időt a festői fekvésű

településen.

– Hazánkban is egyre inkább beindul a zarándokturizmus, és erre szeretnénk építeni. Gyönyörű, csendes környezetben pihenhetnek itt az emberek, Tarnaszentmária tökéletes hely az ­elcsendesedésre, elmélyülésre. ­Pályázati forrásból szeretnénk átalakítani a korábbi posta épületét, hogy néhány zarándokszállást alakítsunk ki. Ezen felül szintén pályázati forrásból hamarosan egy kerékpárút is átvezet majd a településen, azt remélem, ez is növeli majd a hozzánk látogatók számát – fejtette ki a településvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában