Karácsond

2018.01.09. 17:20

Elismerik a polgárőröket, akiknek üldözés, tettenérés is adódott tavaly

„Karácsond Községért” kitüntetést két köztiszteletben álló helyi lakosnak adományozott a képviselő-testület a településen végzett munkájukért, elévülhetetlen érdemeikért. Harkó Ottó és Szalai Zoltán polgárőrök hosszú évek óta vigyázzák a község közbiztonságát és segítenek a rendőrség munkájában.

Hliva Éva

Több mint egy tucat érem, elismerés, oklevél és ajándéktárgy büszke tulajdonosai a helyi polgárőrök, akik a Polgárőr Érdemkereszt ezüst és arany fokozata, vagy a Sárkányölő Szent György-plakett után nemrégiben a településüktől is megkapták az adható legnagyobb elismerést, a „Karácsond Községért” kitüntetést. Szerényen csak annyit mondanak, mindegyik elismerés jólesik, de nem ezért csinálják. Harkó Ottó immár tizenhat éve él a településen, 2006-ban jelentkezett a helyi szervezetbe, majd négy évvel később a polgárőr-egyesület elnöke lett. Szavai szerint a mai napig hivatásaként tekint e feladatra.

– 2011-ben a településünket bűnügyileg fertőzötté nyilvánították. Százharminc bűncselekményt regisztráltak, amely irreálisan magas szám volt. Ekkor vezettük be a mindennapos járőrszolgálatot és szorosan együttműködtünk a rendőrséggel, amely kapcsolat a mai napig is hatékonyan működik – tudatja az elnök.

Harkó Ottó (balra) és Szalai Zoltán többéves áldozatos munkájának számos kitüntetés és elismerés a jutalma Fotó: Czímer Tamás

Elárulja, egy évvel később a Heves Megyei Polgárőr Szövetség gyöngyösi területi vezetőjének is megválasztották. Huszonnégy település polgárőreiért felel és tart folyamatos kapcsolatot a rendőrséggel, adminisztrál, statisztikát ír és a nap huszonnégy órájában készenlétben áll – fogalmaz. Szalai Zoltán bólogat, hisz ő sincs ezzel másként.

– Ha baj van, menni kell – mondja.

– Betörések, lopások és még egy kocsifeltörés is történt a településen, a legutóbbinál a tettest segítettem elfogni, üldözőbe vettem, amíg a rendőrök el nem kapták. Azon a héten háromszor történt bűncselekmény, mindháromszor szinte tetten értük a tolvajt és a hatóság kiérkezéséig fel is tartóztattuk – mesélte a polgárőr. Az egyébként főállásban raktárosként dolgozó Szalai Zoltán lassan húsz éve teljesít szolgálatot.

– A rendőrséggel és az önkormányzattal is kiemelkedően jó a kapcsolatunk – szól közbe Harkó Ottó. Ma már a bűncselekmények száma is jócskán lecsökkent a településünkön, évente mintegy negyven eset történik és ez köszönhető a polgárőrök áldozatos munkájának – teszi hozzá.

A támogatások mellett pályáznak is

A helyi egyesületet az önkormányzata évente félmillió ­forinttal támogatja és az Országos Polgárőr Szövetségtől is hasonló összeget kapnak a működésükre. Az elnök szavai szerint nincs okuk panaszra, hisz amellett, hogy egy helybeli jóvoltából havonta egy teli tank üzemanyagot is kapnak, folyamatosan pályáznak is. Ezekből a forrásokból tudták kiépíteni pél­dául a térfigyelőkamera-rendszert is, de egy rendszámfelismerő berendezést is vásároltak, amely a rendőrséghez is be van kötve, valamint új autót és két robogót is beszereztek az évek alatt.

 

Címkék#Karácsond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában