heves megye

2018.01.04. 11:24

Vajon újranyithat majd a ludasi iskola?

Ludason tavaly karácsonykor hangzott el a bejelentés, ha a szülők fontosnak gondolják, tíz év után újra kinyithat a település kisiskolája. Jelenleg az igények felmérése zajlik.

Barta Katalin

A közel hétszáz lakosú Ludason az elmúlt hetekben merült fel a gondolat, hogy idén szeptembertől újranyithat az összevont alsó tagozatos kisiskola, ha a szülők is szorgalmazzák azt. A hír azért érdekes, mert az elmúlt években, évtizedekben többnyire iskolák bezárásáról adtunk hírt. A kisebb településeken vagy nem született elég gyermek, vagy egyéb okokból gondolták úgy a szülők, hogy máshova íratják csemetéiket.

Bár kevés a jó példa, tudunk olyan faluról, ahol a mai napig mintaszerűen működik a kisiskola. Mátraballán például tavaly annyi kisgyermeket szerettek volna beíratni az intézménybe helyi és a környékbeli szülők, hogy helyhiány miatt kénytelenek voltak elutasítani néhány jelentkezőt. Dudás Róbert polgármester azt mondja, ez a siker elsősorban a szülők érdeme, akik ragaszkodnak az iskolához és jó tapasztalataik vannak az itt zajló munkáról. Az önkormányzat is minden létező módon igyekszik támogatni a gyermekeket nevelő családokat. Jó példa erre, hogy az óvodások mellett ingyen étkezik minden iskolába járó gyermek is. Ugyancsak örömmel fogadták a családosok a döntést, miszerint tavaly minden gyermek után tízezer forint beiskolázási juttatást kaptak.

Ahol igénylik a szülők, ott akár újra kinyithatnak az alsó tagozatos iskolák Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel

Kíváncsiak voltunk arra, mit tehetnek egy település lakói­, ha szeretnének helyben iskolát működtetni. Kérdéseinket a KLIK sajtóosztályához, illetve a Hatvani Tankerületi Központ igazgatójához juttattuk el.

Horváth Márta, a területileg illetékes tankerület igazgatója arról tájékoztatott, hogy Ludas önkormányzatának képviselő-testülete kereste meg levélben, amelyben jelzik, hogy a ­2018/2019-es tanévtől szeretnék visszaállítani a településen az 1–4. évfolyamos általános iskolai oktatást, amit 2007-ben az akkori önkormányzat záratott be. A községben jelenleg zajlik a szülői igények felmérése. Azt vizsgálják, hogy a köznevelési törvény által meghatározott csoportlétszámot eléri-e az érintett gyermekek száma.

Megyénkben egyébként már csak elvétve működnek összevont alsó tagozatos általános iskolák. Sorsuk évek óta kérdéses, ám ott, ahol le­galább nyolc szülő kérte a helyi oktatás biztosítását, s a lakosság is ragaszkodott a működtetésükhöz, tagiskolaként fennmaradhattak. Pétervá­sára térségében az összevont alsó tagozatos iskolák közül tavaly Istenmezején és Erdőkövesden szűnt meg az alapoktatás.

A Klebelsberg Központ is válaszolt

Megkérdeztük a Klebersberg Központ sajtóosztályát is, milyen feltételei vannak jelenleg egy újranyitásának. Levelükben azt írják, az iskolák létrehozásával, alapításával kapcsolatban az illetékes ­járási kormányhivatal dönt működési engedély kiadásáról, és az Oktatási Hivatal engedélye alapján jegyzik azt be.

A fenntartó (Heves megyében az állami intézményfenntartást a Hatvani és az Egri Tankerületi Központ látja el a fe­ladatot – a szerk.), megalapozott demográfiai előrejelzések és számos körülmény figyelembe vételét követően kezdeményezheti a kormányhivatalnál működési engedély kiadását. Ludason úgy tűnik, minden remény megvan arra, hogy ez a folyamat végül sikerrel záruljon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában