heréd

2018.02.04. 07:04

Az evangélikus templomot a teljes felújítás menthetné meg

A községben élők szeretnék, ha százötven esztendős evangélikus templomuk a régi pompájában tündökölne.

Tari Ottó

Jövőre lesz százötven éves a település evangélikus temploma. Ez akár örvendetes hír is lehetne – egyháztörténeti jelentőségét tekintve valóban az –, ám ha a község központjában álló épület állapotát nézzük, kevésbé szívderítő a helyzet.

Ne engedjük lakóhelyünk gyöngyszemét elveszni! – fordult kétségbeesett felhívással a közvéleményhez egy helyi polgár, s a templomot látva elmondható, hogy sürgősen elkelne nagyarányú rendbetétele.

A herédi evangélikus egyházközség Egyházasdengeleg filiája, azaz alacsonyabb besorolású lelkipásztori helye. Ez a kapcsolatrendszer még azokból az időkből „öröklődött”, amikor a megyénkbeli község is a szomszédos Nógrádhoz tartozott. A dengelegi lelkész, Bartos Zoltán tudatában van a problémának, de – mint mondja – az anyagiak hiánya igencsak gátat szab lehetőségeiknek. Mintegy nyolc esztendővel ezelőtt viszonylag jelentős összeget költöttek rá, de az csak a tető részleges felújítására és a külső festésre volt elég, ami egyébként ma már alig látszik az épületen. Belső munkákat akkor sem végezhettek, mert nem volt miből.

Szűcs Istvánné gondnok, avagy „mindenes” mutatja az épület állapotát Fotók: Albert Péter

A faluban ma már csak négy vagy öt evangélikus család él, akik az imahelyet a reformátusokkal közösen „használják”, egymás istentiszteleteire is eljárva. Ám így sincsenek többen negyvennél még a jelesebb alkalmakkor sem, s lelkész is csak ritkán látogat ide. Pedig valaha jelentős gyülekezetnek számított a herédi: a templomuk mellé iskolát is emeltek, ám ennek épülete napjainkban magántulajdonban van.

Kómár József polgármester szerint is jó lenne, ha a község kiemelt pontján lévő épület eredeti pompájában tündökölne, hiszen hiába egyházi fennhatóságú, a helyiek sajátjukként tekintenek rá. A teljes felújítás alighanem több tízmillióba kerülne, így csakis a sikeres pályázati kandidálás jelenthetne megoldást. Ha az evangélikus egyház megteszi az erre irányuló lépéseket, az önkormányzat mindenben támogatja – jelentette ki a községvezető.

Aranybetűk őrizzék az építő nevét

A korabeli irodalom szerint „a herédi filia az anyaegyháztól 15 kilométerre található. Templomának oltárképe igen értékes és díszes: a mennybe menő Jézust ábrázolja, kehellyel a kezében. Az áltári szent edények, a gyönyörű kiállítású Biblia Radványszky Albert báró ajándéka.

Az úrvacsorai kehely báró Podmanicky Lászlóné ajándéka abból az alkalomból, amikor Aranka leánya konfirmáltatott. A keresztelő medence, csillár a templomépítő Podmanicky báró úr ajándéka. A toronyba két harang van elhelyezve. A templom mellett ugyanazon a beltelken van az egyházközség iskolája.”

A protestáns egyházi és iskolai lapok részletes tudósításban számoltak be a templom szenteléséről. Ennek tanúsága szerint „Heréd b. Podmaniczky L. bőkezűsége folytán aznap tanúja vala, úgy hogy ezután Heréd évkönyveiben bizonyosan arany betűkkel lesz feljegyezve1869-ik évi június hó 16-ika, valamint b. Podmaniczky László neve!„

Címkék#Heréd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában