kisköre

2018.02.14. 14:37

Elsőfokú készültség a belvíz miatt

Az elmúlt napok csapadékosabb időjárása miatt elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a napokban a Közép–Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kisköre területére is.

Berecz R.

Fejes Lőrinc szakaszmérnök közölte, már decemberben is több volt a csapadék a sokévi átlaghoz képest, januárban viszont a megszokott mennyiség hullott. A február azonban eleve jóval csapadékosabban indult az átlaghoz képest, hiszen az eddigi napokban már annyi esett, amennyi egész hónapban szokott. Így a februárban szokásos közel harminc milliméternyi mennyiséget már az első tíz napban hét milliméterrel meghaladta a lehullott csapadék.

A szakember hozzátette, ráadásul – a már említett okok miatt – mindez a már felázott talajra érkezett. Ez pedig egy bizonyos rétegig telítette a talajt, így a mélyedésekben, lankásabb felszíneken már áll a víz. Ezek miatt a csatornákban jelentősen megemelkedett a vízszint, miközben a Tisza kisebb mértékű áradása nyomán a zsilipeket le kellett zárni. Mindezek következtében a sajfoki szivattyútelepet is üzembe helyezték, s átemelik a keletkezett vízmennyiséget a befogadóba.

Elmondta még, a belterületi vízhelyzet jelenleg nem okoz gondot, s az önkormányzatoktól sem érkezett bejelentés jelentős problémáról. A gazdák is folyamatosan azon munkálkodnak, hogy a felesleget a földterületek szélén lévő csatornákba vezessék. A helyzet, szavai szerint, napról napra javul, figyelőszolgálatuk, s a szivattyúk üzemelése pedig folyamatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában