novaj

2018.02.11. 17:47

Ricsajjal, tánccal űzték el a telet

Ősi hagyományt éltetnek a településen.

L. R.

Felvonul a lakodalmas menet Fotó: Lőrincz Rebeka

Nagy ricsajjal, tánccal, mulatsággal űzték a telet a novaji remélők szombaton. A maskarákba öltözött felvonulók mindent megtettek, hogy a falubeli lányok és asszonyok arcát alaposan bekormozzák – a hagyomány ugyanis tisztító, védelmező hatást tulajdonít a műveletnek.

A lakodalmas menet élén az ifjú vőlegény és menyasszony állt, őket követték a rongyos jelmezekbe öltözött legények és a rezesbanda. A kormozásért cserébe bort, tojást, kolbászt kaptak, melyet összegyűjtve délután megsütöttek, majd táncmulatsággal zárult a nap.

– Kevesen veszik a fáradságot, hogy eljöjjenek hozzánk, pedig ez a hagyomány méltó lenne arra, hogy szélesebb körben ismertté váljon – vélekedik Gábor Fanni, aki fiatal novajiként minden évben részt vesz a felvonuláson. Hozzátette: jó jel, hogy a tavalyihoz képest most kétszer annyi vendég csatlakozott a menethez.

Felvonul a lakodalmas menet Fotó: Lőrincz Rebeka

A remélés ősi motívumokat felelevenítő farsangi hagyomány; mélyre nyúló gyökereinek elismeréseképp 2016-ban az UNESCO szellemi kulturális örökséggé nyilvánította.

 

 

Címkék#Novaj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában