kisköre

2018.02.11. 15:10

Egy éve ilyenkor nem a víz, hanem a jég volt az úr

Tavaly ilyenkor már készültségben voltak a kiskörei szakaszmérnökség munkatársai, hogy a közelgő jégár minél kevesebb kárt okozzon. Fejes Lőrinccel ­idéztük fel az akkor történteket, mely a kiskörei szakaszmérnökség fennállása óta soha nem látott mennyiségű jégtömeget hozott magával.

Berecz Renáta

Helikopterrel mentették ki az elszabadult kompon ragadt személyt, a járművet utóbb a kiskörei téli kikötőbe vitték  Fotó: MW

A hirtelen enyhülő idő, jelentős mennyiségű csapadék elindította a befagyott Tisza jégtömegét. Emiatt a kiskörei szakaszmérnökség múlt év február 10-én már fokozta készültségét a jeges árvíz ellen. Fejes Lőrinc felidézte, a Jégvirág VII. és a Jégvirág VIII. jégtörő hajók az elkövetkező napokban a hajózsilip és a vízlépcső felszíni várakozóterének jégtelenítését végezte annak érdekében, hogy a Közép-Tiszára érkező jéghullám átvezetése lehetővé váljon. A hajó oldalával, farvízzel söpörték oldalra az általuk megtört 25-30 centiméteres jeget. Ezzel párhuzamosan a hajózsilipben és a duzzasztóműben is megtörtént a jégmentesítés. Az árral érkező jégtáblák vastagsága ugyanakkor az ötven centimétert is elérte.

A jeges ár vonulása alatt milliós­ károkat okozott Fotó: Berán Dániel

A híradásokból ismertté vált tiszacsegei kompot 13-án ragadta magával a jég, fedélzetén egy emberrel. Őt helikopterrel mentették ki a vízijárműről, mely azonban továbbhaladt az árhullámmal. S bár sokáig azt hitték, a kompot elnyelte a víz, időnként azért felbukkant, majd a Sarudi medence sarkába sodródott ki, s felült az övzátonyra. Munkája végeztével a Jégtörő VIII. mentette ki a kompot, melyet a kiskörei téli kikötőben helyeztek el ideiglenesen. A szakaszmérnök hozzátette, 17-én vitték vissza a járművet, melyet a helyiek nagy örömmel fogadtak, ahogy a szakaszmérnökség munkatársait is. Azokban a napokban sokan csodájára jártak a kompnak, mely ütött-kopott állapota ellenére viszonylag szerencsésen megúszta a kalandot.

A jégár vonulása során három kanyarulatban állt meg hosszabb időre, Tiszafüred, Tiszaörvény és Tiszanána-Dinnyéshát térségében. A szakaszmérnök elmondta, utóbbi esetében mesterségesen is ott időztették a jégárt, azért, hogy minél később érjen Szolnokra. Időt kellett nyerni, hogy az M4-es autópálya munkaterületén lévő úszólétesítmények rögzítését megerősíthessék.

Helikopterrel mentették ki az elszabadult kompon ragadt személyt, a járművet utóbb a kiskörei téli kikötőbe vitték  Fotó: MW

Mivel korábban a szükséges intézkedéseket megtették, a Kiskörére megérkezett ­vonuló jég- és víztömeget öt szabad nyílással várták, hogy az árhullám áthaladjon az erőművön. Kettőnél azonban torlasz alakult ki, melyek felszabadítását azonnal megkezdték a jégtörők, így rendben át tudott rajtuk haladni a jégtömeg.

A jeges ár vonulása alatt milliós­ károkat okozott, ugyanakkor sokkal komolyabb veszteségek is lehettek volna. Szerencsére azonban a Tisza nem lépett ki a medréből, nem öntött el területeket. A szakaszmérnök arról is szólt, komolyan kell venni a téli időszak előtt szükséges intézkedéseket, így ha a tárgy mozdítható, téli tárolásra alkalmas helyre kell vinni azt a vízről. Ha nehezebb a jármű – akár a komp –, sokkal több és biztosabb rögzítést kell alkalmazni rajta.

Drón is segítette védelmi munkájukat

Az elmúlt negyven év legnagyobb jégtömegével ­levonuló ár haladt végig a Tiszán tavaly. Fejes Lőrinc szerint munkájuk során egy rosszabb van az árvíznél, a jégár. Hozzávetőleg tízmillió köbméter jég volt úton, s azon is dolgoztak, hogy ami a Tisza-tavon keletkezett, ne törjön össze, ne szaporítsa a folyón vonuló árt. A szakaszmérnökség munkatársai közül ötvenen segítették a védekezést, de hatékony volt az együttműködés a vízügyi igazgatóságokkal és a társszervezetekkel is. Minden ilyen beavatkozás után összegzik a tapasztalatokat, melyeket a szakaszmérnökség ki is értékel később. Tavalyi védelmi munkájukat már drónok is segítették, az információk gyors áramlásában. Bár a jelenlegi időjárás nem hasonlít a tavalyihoz, okozhat még meglepetéseket. Éppen ezért a szakaszmérnökség munkatársai jelenleg is készenlétben állnak. Ugyan összefüggő jég egyelőre nem alakult ki, a szakaszmérnök szavai szerint egy kisebb árvíz levonulásával most a ­Tisza is megemlékezik a tavalyi állapotokról.

 

Címkék#Kisköre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában