mátraderecske

2018.03.23. 17:15

A palóc hagyományokat szolgálja: Arany Érdemkereszt a faluvezetőnek

Forgó Gábor, Mátraderecske polgármestere Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át március 14-én. Áder János köztársasági elnök nemzeti ünnepünk alkalmából, a térséget és a települést, a palóc hagyományokat elkötelezetten szolgáló munkájáért adományozta az elismerést.

Barta Katalin

Nyolc év teljesítményét ismerte el a köztársasági elnök nemzeti ünnepünkön Fotó: beküldött

A Magyar Arany Érdemkereszt szép elismerés, ám, hogy miért is érdemel ki valaki manapság egy ilyen címet, a térségbeli olvasóknak talán érdekesebb lehet egy néhány soros hírnél. Forgó Gábor 2010 óta irányítja települését. Akkor fölényes győzelemmel került a polgármesteri székbe. Arra a kérdésre, milyen víziója volt nyolc évvel ezelőtt a falu fejlesztéséről, most is határozottan válaszol:

– Ide születtem, itt nőttem fel, itt jártam iskolába, majd ide tértem haza tanítani. A szüleim gyakran mondogatták, hogyha tudok valami jót tenni, azt mindennap gondolkodás nélkül tegyem meg. Amikor polgármesterré választottak, az első dolgom az volt, hogy felmérjem a lehetőségeket, mit tud adni Mátraderecske a helyi embereknek, s melyek azok az értékek, amelyekből nem csak a falu, hanem a térség is profitálhat. Számomra soha nem volt kérdés, hogy a szülőfalum olyan páratlan természeti adottságokkal rendelkezik, amelyek által a környék egyik legígéretesebb településévé válhat. A Mofetta, a termálvíz, a helyiek által csak büdösvíznek keresztelt forrásvíz olyan gyógyturisztikai értékek, amelyekre bátran lehet alapozni hosszú távon is.

A faluvezető megválasztásakor azon is el kellett gondolkodni, hogyan lehetne gazdaságosabban működtetni a települést, miként lehetne a költségvetést tartósan egyensúlyban tartani.

– Nyilván alaposan megnéztük a kiadási és a bevételi oldalt és azt láttuk képviselőtársaimmal, hogy a helyi intézményeink fenntartása nagyon költséges, mivel többségét gázzal fűtöttük. Ésszerű ötlet volt, hogy álljunk át fatüzelésre, hiszen erdős részen élünk, a mai korszerű technológiát alkalmazva pedig sokat takaríthatunk meg ezzel a megoldással. Már egy-két év után érzékeltük, hogy ez jó döntés volt.

Nyolc év teljesítményét ismerte el a köztársasági elnök nemzeti ünnepünkön Fotó: beküldött

A faluban – hasonlóan sok más észak-hevesi településhez – sok hátrányos helyzetű család él. Az ő boldogulásukért is tett önkormányzat.

– A Start közmunkaprogram rengeteget lendített ezen a helyzeten. Kezdetben 110 embert tudtunk bevonni, foglalkoztatni, akik korábban munkahely híján kénytelenek voltak segélyen tengődni. Mára ez a létszám alaposan megcsappant, mivel sokan a versenyszférában találtak jövedelmezőbb megélhetést, akik maradtak, azokra pedig nagy szüksége van a falunak. A szociális szövetkezet megalakulásával ezek az emberek mára tisztességes bért is vihetnek haza. A két éve alapított Kis Angéla Ösztöndíjjal a helyben tanuló iskolásokat próbáljuk ösztönözni a jobb teljesítményre. Mára elmondható, hogy az igazolatlan hiányzások gyakorlatilag megszűntek az iskolában, és javultak a tanulmányi eredmények is.

Forgó Gábor azt tapasztalja, hogy Mátraderecskén jól megértik egymást a különböző nézeteket valló emberek.

– Egy ilyen közösségben mindenki mindenkit ismer. Természetesen itt is vannak baloldali, liberális eszméket valló és konzervatív elkötelezettségű emberek, azonban ez rendjén való. A képviselő-testületben jól megférnek a különböző nézeteket vallók. A legfontosabb alapelv, hogy Mátraderecske sorsát, jövőjét mindenki a szívén viselje.

Lemondtunk a tiszteletdíjainkról

A falu képviselő-testülete évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy nem veszi fel a tiszteletdíját. Forgó Gábor szerint ez rendkívüli gesztus, ennél sokkal fontosabb, hogy a kulturális programok általában megmozgatnak mindenkit, és összehozzák a falu minden lakóját. Ilyen volt nemrégiben a jól sikerült jótékonysági bál, a napokban pedig a gyimesi csángó kórus érkezik a településre, hogy helyi hagyományőrzőkkel együtt lépjenek színpadra. A nyári Palóc Párna fesztiválok mostanra ezreket vonzanak a településre. A Mofetta mára nem csak az országban, hanem nemzetközi viszonylatban is kedvelt és keresett gyógykomplexum. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a helyi polgármesteri hivatal mindenki előtt nyitott, bárki, bármilyen gondjával benyithat a hétköznapokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában