Egerfarmos

2018.03.10. 10:15

A templomot újítják fel a báli bevételből

A falu megyénk kisebb települései közé tartozik, ennek okán ritkábban kerül be a hírekbe. Aki kis faluban él, minden fejlesztést, az életet jobbá tevő változást nagyon meg tud becsülni. Ezért is fogadták örömmel, hogy utat újíthattak fel pályázatból, új temetőkerítést építhettek, s hogy felújíthatják a közösségi házat.

Sike Sándor

Aki egy ilyen kis faluba, mint Farmos is érkezik, legjobban teszi, ha elsőként a polgármestert ­keresi, hiszen ő biztosan minden történés tudója. Petrik László készséggel osztotta meg a legfrissebb információkat a Heollal. Annál is inkább, mert ezek örömteliek. Így ­például beszélt arról, hogy februárban immár a harmadik keresztény bált tartották a közösségi házban. A jótékonysági céllal meghirdetett esemény fővédnöke Szemenyei Péter atya volt.

Harmadszor rendezték meg, hagyomány lett a bál

– A bálra jelentkezőknek csak a közösségi ház 115 fős befogadóképessége szabott határt. A zenét Ilcsik László szolgáltatta. A jó hangulatú mulatság a hajnali órákban ért véget. Az egyházközség bevétele meghaladta a négyszázezer forintot. Az összeget a templom belső felújítására, ­festésére tervezi felhasználni az egyháztanács – mondta a falu polgármestere.

Megtudtuk, hogy a ­települési kötelező feladatellátásra is pályáztak és nyertek egymillió 250 ezer forintot. A képviselő-­testület úgy döntött, hogy a temetőben lévő, rossz ­állapotú kerítés helyett egy új betonkerítést építtetnek. Az elnyert pénzt 1,8 millió forintra kiegészítették, így száz méter hosszon már el is készült az.

A faluvezető szerint nagyon jó kezdeményezés a településükön is működtetett népkonyha. Az induláskor közel száz helybeli vette azt igénybe, s azóta nem csökkent, hanem nőtt az érdeklődés.  Ma már minden hétköznapon mintegy százötven ember jön el az ételosztásra.

A népkonyhát ma már százötvenen veszik igénybe minden hétköznapon Fotó: Berán Dániel

Nagyon nagy siker, hogy megmentették az iskolát

A tősgyökeres egerfarmosi Poczok Sándorné Elvira néni benne van már a hetedik ikszben. Természetesen egy ideje nyugdíjas már, de azért részese a falu közéletének. Korábban tagja volt a település képviselő-testületének. Egyik fontos sikerüknek tartja, hogy annak idején sikerült ­megtartani az iskolát, pontosabban legalább az alsó tagozatot.

– Nehéz volt, mert sok szülő elvitte a gyermekét Szihalomra. Éppenhogy meg tudtuk menteni az intézményt – mondja Poczok Sándorné. – Az utakat megcsinálták, megvan minden a kisközségben. Persze mindig van fejlesztenivaló egy ilyen kis faluban is. Az emberek pedig jól állnak hozzá a dolgokhoz. Ott voltam például a jótékonysági bálon, nagyon jó volt a hangulat.

A közmunkaprogram sokat segít a farmosiaknak 

Megszólítjuk Kovácsné Suha Anitát is. Ő közmunkásként dolgozik már négy éve, a polgármesteri hivatalban takarít. Szerinte a közmunkával az ittenieknek nagyon sokat segítenek. Ő azért nem tud eljárni dolgozni máshová, mert két kicsi van otthon. Az egyikük tízéves, a másik hét. Nincs, aki vigyázna rájuk, elindítaná iskolába őket. A nagyobbik lány, Virág Mezőtárkányba jár át iskolába, a kisebbik, Hanna ide Farmosra. Annak mindenki örül, hogy sikerült elintézni Petrik László polgármester segítségével a menetrend szerinti iskolajáratot. Aláírásokat is gyűjtöttek ennek érdekében a farmosi szülők. Most már 7 óra ­25-kör viszi az iskolásokat a busz Tárkányba, s délután háromkor hozza.

A falu motorja a nyugdíjasklub

Elvira néni lelkesen beszél ­arról, hogy van egy nyugdíjasklub a településen, ami nagyon régóta működik. Úgy fogalmaz, hogy van énekkaruk, járnak fellépni. – Most is továbbjutottunk, Egerben voltunk, Hévízen folytatjuk. Segítőnk egy igen lelkes énektanár, Bozóné Kiss Sarolta, aki hat települést fog össze­. Időnként közösen éneklünk a tárkányiakkal, szemereiekkel, dormándiakkal, besenyőtelkiekkel és füzesabonyiak­­kal – mondja. Az viszont sajnálja, hogy a fiatalokra nem nagyon lehet számítani, annyira nem érdekli őket. Pedig nagyon jó falunapok szoktak nyáron lenni. A közösség összekovácsolása, arról szólna az egész. Kellene, hogy ők is részt vegyenek a falu életében. – Amíg ez a nyugdíjasklub működik, addig számít­hatnak ránk. A hagyományokat tovább kellene vinni, mert ­utána el fog tűnni minden – ­teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában