2018.03.30. 06:45
Bőven lesz időnk a megtisztulásra
Az idei húsvét kedvez a családoknak. Mivel nagypéntek piros betűs nap a naptárban, lesz elég időnk arra, hogy felkerekedjünk és meglátogassuk szeretteinket vagy, hogy kellőképpen felkészülhessünk a fogadásukra.
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával ugyan nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Erre az ünnepre készülünk, ami nemcsak lelki megtisztulást kínál az elkövetkező napokban, hanem arra is lehetőséget nyújt, hogy együtt ünnepeljünk szeretteinkkel, s hogy a böjti napok után újra hús kerüljön a vendégváró asztalra.
Tény, manapság egyre kevesebben tartják a hagyományos, húsvéti szokásokat, a legtöbben már régen lefoglalták szállásaikat a hosszú hétvégére, hogy elmeneküljenek otthonaikból. Akik ennek ellenére tartják a hagyományt, azok nem ódzkodnak a locsolkodóktól, s terített asztallal várják a betérő vendéget.

Szokásunk szerint bekukkantottunk néhány üzletbe, hogy idén mi, mennyiért kerülhet az asztalra. Megállapítottuk, hogy a hagyományos ünnepi ételek: tojás, sonka primőr zöldségek ára valamelyest emelkedett a tavalyihoz képest. A baromfi-, illetve a sertéshúsos pultokon rengeteg akciós árut találtunk, viszonylag kedvező áron. A hagyományos érlelt parasztsonkának azonban változatlanul megkérik az árát: idén minimum 1800–2000 forintot kell fizetni kilójáért. A kötözött sonkát 1000–1400 forintért kínálják kilónként. Az általunk megkérdezett eladó elmondta: megnőtt a forgalmuk az előző évekhez képest, és sok vevő érdeklődik a készítmények eredete, készítésének módja felől. Mint mondja, az emberek, úgy tűnik, jobban bíznak a kis boltok árujában, többen pedig kizárólag magyar terméket vesznek meg.
A nagyobb bevásárlócentrumokban több helyen is találtunk olyan akciós kötözött sonkát, amelynek kilóját 990–1200 forintért kínálják, ám a rendes parasztsonkát, lapockát, füstölt tarját nem adják ilyen olcsón. A legalább nyolc–kilenc hétig érlelt hús általában hat hétig áll a sóban, ezután újabb három hétig füstölik, érlelik. Ennek az árát azonban meg is kérik a hentesnél, hiszen a kilója 1900 forintról indul.
A tojással már egy kicsit más a helyzet. Ezen a fronton jó ideje érzékelhető a drágulás. A szép nagy, festeni való tojás darabját a legtöbb helyen ötven forintért kínálják, a kisebbeket is legalább negyven forintért vehetjük meg. Hatályban van az a rendelet is, amely szerint a tojások darabára mellett fel kell tüntetni a tojás kilónkénti árát is. Az árak összehasonlítása szempontjából erre is hasznos figyelni.
Láthattuk, hogy a piacok pultjain ott ragyognak már a primőr zöldségek is: hónapos retek, paradicsom, paprika, uborka, amelyek szintén a húsvéti asztal elengedhetetlen kellékei. Az árak nagyjából úgy alakulnak, mint tavaly. A retek 120–200, a zöldhagyma csomója 120–140 forint körül alakul, az import paradicsom kilójáért 700, míg a magyar társáért akár 1500 forintot is elkérnek. A zöldpaprikát darabonként adják 80–100 forintért, míg a hazai tv-paprika kilója 1200–1400 forint körüli lehet.
Néhány jó tanács a vásárláshoz
A sonkákat célszerű becsomagoltan venni, hiszen a csomagoláson kötelező feltüntetni az összetételt, a gyártási időt. Érdemes figyelni a címkén szereplő feliratokat: ha a vevő azt a szót látja, hogy hagyományos – érlelt, illetve füstölt –, akkor biztos lehet benne, hogy a kiváló minőségen túl a termék íze is megfelelő. A hagyományos főtt sonkánál az összetevők – a húson kívül – konyhasó és nátrium-nitrit lehet, a gyorspácolt terméknél akár tucatnyi adalékanyaggal is találkozhatunk.
Az édességek körében is nagy a választék, ám a vásárlás előtti körültekintés itt is tanácsos. A címkét ezeknél a portékáknál is fontos alaposan megnézni. Az étcsokoládé esetén legalább 35 százalék összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia a terméknek, míg a tejcsokinál legalább ez az arány legalább 25 százalék kell legyen.