PETŐFIBÁNYA

2018.03.25. 11:31

Félelmetes a helyzet: életveszélyes közlekedni az útszakaszon

Ismét omlás fenyegeti a szerpentin alatti domb­oldalt. Két évtizede az út fele is leszakadt ugyanitt.

Tari Ottó

Félelmetes! Aki erre megy munkába, nap mint nap életveszélynek teszi ki magát – mondja a telefonba a középkorú hölgy, aki Rózsaszentmártonból a Selypi-medencébe jár dolgozni. Mint állítja, Petőfibánya felett leszakadt a padka, a keskeny szerpentinen az egymást ­követő kanyarokban istenkísértés megállni vagy félrehúzódni. Előbbi esetén a mögötte hajtók belerohanhatnak, utóbbi esetén ott a hatalmas gödör, amely – szavai szerint – akkora, hogy akár egy motorkerékpárost is elnyelne. A hölgy felhívta az illetékeseket is, akik megköszönték a bejelentést, ám azóta sem történt semmi.

Utóbbi azonban csak részben igaz: e szakaszon több táblát is kihelyeztek. Igaz, nem a sebesség mérséklésére utasítókat, a veszélyes útszakaszra figyelmeztetőket, hanem a mobil jelzőeszközöket, amelyek egy adott objektum – például kátyúk – elkerülésére intenek. A helyszínen hatot számoltunk össze, s meggyőződhettünk, hogy nem alaptalanul tettéki ki azokat. A rossz időjárás nyomán több helyen „megindult” a szerpentin oldala, s újabb csapadékhullámnál még nagyobb lehet a baj.

A Petőfibánya és Rózsaszentmárton közti útszakasz aszfaltborításának minősége – a Rózsa és Szűcsi közöttihez képest – elfogadható. Ám a meglehetősen keskeny útfelület több mint egy kilométeren át igen kanyargós, mellette mély árok húzódik. Tovább rontja a helyzetet, hogy az aszfaltréteg szélétől bő egyméternyire helyezték el a védőkorlátot, s a kettő között a laza földpadka már kevés csapadék hatására is megmozdulhat. Sőt, le is szakadhat, amint az meg is történt. Nem csak egy helyen áll fenn a veszély; vélhetően ezért rakták ki egymástól pár kanyarnyira a táblákat.

A gödör az út széle és a védőkorlát között található. Szerencsére még nem történt nagyobb baj… Fotó: Tari Ottó

Lapunkban 1999 nyarán számoltunk be arról, hogy nemcsak a padka, hanem a fél úttest is leszakadt ugyanitt. Akkoriban többször felhívtuk az állami fenntartású út kezelőjét, s mindig ígéretet kaptunk a megoldásra, de sokáig az elkerített omlás fogadta az arra járókat. Szerencsére nem történt baj, mire fél év elteltével rendbe tették a meredélyt.

Még egy tanulsága van a most történteknek. Mire a fotózást követően pénteken kora délután eljutottunk oda, hogy felhívjuk az érintetteket – a közút kezelőjét, valamint az útszakasz két végén lévő önkormányzatokat –, volt, ahol fel sem vették a telefont, máshol pedig azt a választ kaptuk, hogy majd hétfőn érdeklődjünk. Így teszünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában