Heves megye

2018.03.05. 11:43

Jól gazdálkodtak a múlt évben a kistelepülések

Míg a nagyvárosok akár milliárdokból is gazdálkodhatnak, a kistelepüléseknek sokszor az alapfeladataik finanszírozása is gondot okoz.

Süli K.

Szerencsére megyénkben ez csak kevés községre jellemző, sok helyen a pályázati sikereknek köszönhetően több száz milliós büdzséből gazdálkodhatnak. A mindössze néhány száz lakosú Szarvaskő idén több mint kétszázötvenmillió forintból tervezhet, amelyből számos kiemelt fejlesztés is megvalósul majd – számolt be lapunknak Szabóné Balla Marianna.

Hamarosan már megújult helyszínen tartják a Csipkebogyó Fesztivált Szarvaskőben Fotó: Berán Dániel

A falu polgármestere kiemelte, nemrégiben fogadták el a település idei költségvetését, ami főként a pályázati támogatásoknak köszönhetően lett kiemelten magas. Több beruházásuk is várható idén, melyek közül a legfontosabb a rendezvénytér felújítása, de az orvosi rendelőt is fejlesztik majd. Aláhúzta, úgy gazdálkodtak az elmúlt évben, hogy megtakarításuk is maradt, ennek köszönhetően pedig – a pályázati támogatást kiegészítve – teljes körűen fel tudják majd újítani a korábbi MÁV-üdülőt, amely a jövőben alkotóházként funkcionál majd.

Ostoroson is jól sáfárkodtak, 314 millió forint a település idei bevételi főösszege, és Szarvaskőhöz hasonlóan itt is több fejlesztés várható.

– Idén új bölcsődénk épül, a művelődési házunk is megújul. Mozgalmas évnek nézünk elébe. Állami támogatást viszont kevesebbet kaptunk, mivel emelkedett az adóerő-­képességünk, de ­szerencsére még így is pozitív esztendő következhet – közölte Böjt ­László. Hozzátette még: szorosan kell gazdálkodniuk a pályázatokhoz biztosítandó önerő miatt, de úgy látja, rendezett évük lesz. Süli K.

Örülnek az M25-nek

Andornaktálya több mint 557 millió forintból gazdálkodhat idén, útfelújítást, új iparterület kialakítását is tervezik. A község takarékos évet tudhat maga mögött, 22 ­millió forint megtakarításuk maradt 2017-ről, amit a pályázatok önerejeként szeretnének felhasználni. A falu kiemelten érintett az új M25-ös autóút építésében is, hiszen annak köszönhetően jelentős trazitforgalom alól mentesül majd.

 

Címkék#civil élet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában