heves megye

2018.03.29. 07:54

Később kezdték meg a tavaszi munkákat az elhúzódó tél miatt

Bár a városokat karbantartó cégek dolgozóinak télen is folyamatosan akadnak munkái, a tavasszal esedékes tevékenységeikhez most csak később láthatnak hozzá.

Berecz Renáta

Nem tudták időben kezdeni a tavaszi munkálatokat a Hatvani Szolgáltató Intézmény munkatársai. ­Havassy Kálmán arról tájékoztatott, február­ végén, március elején szoktak hozzálátni az ilyenkor szokásos parkgondozási fela­dataikhoz. Az ­intézményvezető hozzátette, a gallyazások, fametszések ugyanakkor már elkezdődtek, a takarítási munkákat pedig egész évben végzik.

A város szebbé tételének része, hogy minden évben, szerte a településen ültetnek virágokat ágyásokba, körforgalmakba, virágládákba, s a kandelábereket is díszítik. E feladatok csak májusban kezdődnek.

Az intézményvezető kiemelte, hogy a zöldfelület karbantartására új gépeket vásárolnak, melyek április elején érkeznek. Úgy fogalmazott, így hatékonyabb és minőségibb munkát tudnak majd végezni.

Gyöngyösön a Városgondo­zási Zrt. kizárólag a mátrafüredi zöldterületi ­munkákra szerződött a várossal. Parkgondozási munkáikat már a ­téli időszak végéhez ­közeledve elkezdik. Dorsánszki Zsolt ­vezérigazgató ezek között említette a szerves trágyázást, ágritkító gallyazást, cserjék, ­évelő virágok metszését, kitisztítását, műtrágyázását. Szavai szerint azonban az elhúzódó tél, de leginkább a rendkívül csapadékos időjárás kitolta a tavaszi munkák kezdési idejét.

Elmondta: az idei tél nem okozott különösebb nehézséget a parkgondozásban, ugyanakkor sok kárt tapasztaltak az elöregedett fákban. Hozzátette: a mátrafüredi parkokban a fák ültetése, a játszótér karbantartása, és a füves területek gondozása, tisztítása mindennapos feladataik között van. Télen hidegtűrő évelőket is telepítettek, ezek azonban a belátogató vaddisznóknak és szarvasoknak is ízletes csemegék voltak.

Szeretnék idén újratelepíteni a régi sétányokat, s folytatják a tavaly megkezdett patakmeder tisztítását is. Gyöngyös frekventált részein a közterület takarítását folyamatosan végzik.

A Városgondozás Eger Kft.-nél közel hetvenen dolgoznak azon, hogy szebbé, komfortosabbá tegyék a megyeszékhelyet. Schläferné ­Farkas ­Bernadett, a cég kommuni­kációs vezetője elmondta, parkfenntartási munkáik gyakorlatilag egész évben vannak. Az első fagyoktól általában március közepéig tart a lombhúzás, de a csapadék mennyisége befolyásolja a téli munkát. A komoly fagyok lelassították tevékenységüket, mert szinte egybefagyott az avarréteg.

A Városgondozás Eger Kft. munkatársai tulipánok, nefelejcsek körül gyomlálnak a bazilika mellett
Forrás: HMH | Fotós: Berán Dániel

Jelenleg a cserjék visszavágását, fiatalítását végzik a dolgozók, s április elején kezdik meg a fűnyírást, ha az időjárás is engedi. A fák metszése a komolyabb fagyok elmúltát követően indulhat meg, de a rügyek megpattanásáig be is kell fejezniük, hogy ne károsodjon a növény. Virágosítást – a már megszokott helyszíneken – terveik szerint május 10. után végeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában