eger

2018.03.08. 15:40

A megye még élő „nagy bölényeit” igyekeznek megszólaltatni

Egyedülálló ­kezdeményezés az országban a Jogászportrék című ­dokumentumfilm-, interjúsorozat. Az ötlet a Heves megyei jogászegyletben­ született.

Szalay Zoltán

Az egylet megyei elnöke, dr. Konkoly Thege László bevezetőjét mondja a vetítés előtt. A vásznon a film főcíme látható. Beküldött fotó

A Gál Tibor Fúzió Borbár emeleti részlegében gyülekeznek késő délután bírók, ügyészek, ügyvédek, a közigazgatásban dolgozó jogászok, hogy videóra felvett interjú révén újabb kollégájuk életéről kaphassanak átfogó képet.

Az otthonosan berendezett kis moziban vetítés előtt dr. Konkoly Thege Lászlót, a Magyar Jogász Egylet Heves Megyei Szervezetének elnökét kérdezzük a tevékenységükről, annak főbb céljairól.

– A Magyar Jogász Egylet száz évnél régebb múltra visszanyúló szervezet – magyarázza a főügyészségi ügyész. – Pont 1879 óta létezik. A szocia­lizmus idején kisebb lyukak voltak az egylet életében, ám az 1990-es években megújult. A hazai különböző jogászi hivatásrendekben tevékenykedőket tömöríti. Bírókat, ügyészeket, ügyvédeket, a közigazgatásban, az önkormányzatoknál dolgozó jogászokat, s régebben a vállalatoknál munkálkodó jogi szakembereket. De ide tartoznak a közjegyzők is, sőt, van végrehajtói tagozata is a jogászegyletnek.

Az országos elnökségében helyet foglal a Magyar Ügyvédi Kamara ­elnöke, a legfőbb ügyész helyettese, a megyei szervezetek vezetői, az egylet főtitkára, a Kúria tanácselnöke, az elnöke pedig dr. ­Sárközy Tamás professzor, ő készítette a gazdasági társaságokról ­szóló törvényt, s ma az ELTE professzora.

– Az országos szervezet minden évben tart két jogászgyűlést az ország különböző városaiban – tudjuk meg. – Ezeken a szakmai eseményeken a magyar jogászság krémje jelenik meg, a legfőbb ügyésztől a Kúria elnökéig. Évente Heves megyében is szervezünk jogásznapokat. Tavaly az Eszterházy Károly Egyetem adott ennek helyet. Itt volt Sárközy Tamás, Stumpf István alkotmánybíró, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi­ és ­Iparkamara, valamint dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. A jogásznapok szakmai ­jellegű, de szélesebb kör számára nyitott rendezvények.

– Emellett a jogászságot összefogó szervezet is az egylet – folytatja a megyei elnök. – Fórumot ad arra, hogy gondolatokat lehessen cserélni egymással, találkozni lehessen munkán kívül is, egymást is jobban megismerhessük. ­Összekötő kapocs próbál lenni a jogászok között. Több ízben rendeztünk jogászbálokat, vannak ­közös emléktúráink is. Az egyletnek a megyében ma 121 tagja van. A szakmai programokból idén három lesz az új jogszabályokról, az új polgári perrendtartásról, az új büntetőeljárási törvényről. Együttműködünk a megyei kereskedelmi és iparkamarával, s olyan fórumot tervezünk, ahol az új elektronikus eljárások rejtelmeiről próbálunk információkat nyújtani a nyáron a vállalkozóknak. A társadalom szélesebb körének is igyekszünk híreket adni a jogról.

A Fúzióbeli esemény, amelyre lapunk is meghívást kapott, társadalmi jellegű. Csak Heves megyében van ilyen, sehol máshol az országban.

– A megye még élő „nagy bölényeit”, nagy jogászait igyekszünk megszólaltatni – fejtegeti dr. Konkoly Thege ­László. – Ezzel a mai fiatalabb jogászoknak is idézünk a múltból, s arra mi, idősebbek is vissza­emlékezünk. Emléket akarunk állítani, láthassák, hallhassák, miként éltünk, élünk. Egy éve indítottuk a sorozatot, öt film készült el: dr. Hóka Józseffel, a Hatvani Járásbíróság elnökével kezdődött. ­Utána forgattunk dr. Patkó ­Benjámin volt megyei főügyészről, dr. Láng Péterről, aki a megyei ügyvédi kamara elnöke volt, jeles közéleti személyiség. Tavaly készült film dr. Estefán Géza címzetes főjegyzőről, Eger korábbi jegyzőjéről. E filmek szólnak az emlékeit elmesélő emberről, a régebbi jogászokról, de a történelemről is. Arról a világról is, amit megélt a kérdezett hosszú időn át. Okulásul szánjuk azoknak, akik még meg sem születtek, s abból, hogy többféle embert interjúvolunk meg, sok szemszögből, nézőpontból kaphatnak képet a korábbi időkről.

Az egylet megyei elnöke, dr. Konkoly Thege László bevezetőjét mondja a vetítés előtt. A vásznon a film főcíme látható. Beküldött fotó

Akik már meséltek pályájukról

A videófilmeket Ládi ­László operatőr készíti a jogászegylet megyei szervezetének a megbízásából. A riporter, a ­kérdező mindig olyasvalaki, aki közel áll az interjúalanyhoz. Most éppen maga az egylet ­megyei szervezetének elnöke, dr. ­Konkoly Thege László, aki dr. Magyar Elemért faggatja. Dr. Estefán Gézával korábban dr. Barta Viktor megyei főjegyző, dr. Láng Péterrel dr. Varga Imre, a mostani megyei ügy­védi kamarai elnöke, dr. Hóka Józseffel dr. Sallai Tamás, az Egri Járásbíróság elnöke beszélgetett. Ezekből a videófilmekből arról is sokat megtudhat a megtekintője, hogy valóban Emberek vannak a paragrafusok mögött.

Sokoldalú személyiség felelgetett

Pereg a csaknem egyórás videóinterjú­ dr. Magyar Elemérrel. A társalgásból is ­kiderül, rendkívül sokszínű egyéniség, aki jogászként több hivatásrendben tevékenykedett. Ügyész is volt, ügyvéd is, jogvédő is. A rendszerváltozás idején a politikában is nagy szerepet vállalt, a kerekasztal résztvevője volt. Ráadásul irodalmi alkotásai vannak, amelyekből színházi előadások készültek, a Pusoma Dénes ügye kapcsán írt művéből Ragályi Elemér világhírű operatőr forgatott filmet. Ország-világ előtt népszerűvé vált az Egon és Dönci című 3D-s animációs filmje, aminek az alaptörténetét jegyzi, s a mű fiai munkáját is dicséri.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában