eger

2018.04.03. 19:45

Átadták a megyeszékhely újjávarázsolt igazságügyi palotáját

„Kívánom, az megújult, megszépült épület szolgáljon mind a benne dolgozók, mind az ügyfelek megelégedésére!” – hangsúlyozta keddi beszédében dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a teljes egészében megújult, megszépült egri Törvényház hivatalos átadó ünnepségén.

Szalay Zoltán

Illusztris vendégeket köszöntött a Törvényház aulájában Tóth Levente egri színművész, az esemény moderátora, köztük dr. Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát, dr. Polt Péter legfőbb ügyészt, dr. Handó Tündét, dr. Pajtók Gábor kormánymegbízottat, Habis László egri polgármestert és dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízottat, térségi országgyűlési képviselőt.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek szentelte meg az újjá vált épületet, s kérte az Úr áldását mind az építtetőkre és építőkre, mind az igazságot e helyen kereső és szolgáló munkatársakra, ügyfelekre. Ezután a lépcsőház bejárata előtt elhelyezett nemzeti színű szalag átvágásával dr. Handó Tünde és dr. Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke ünnepélyesen felavatta az egriek igazságügyi palotáját.

Az esemény a Törvényház esküdtszéki termében folytatódott. Dr. Nyiri Beáta avatóbeszédében megemlítette, hogy a Királyi Törvényszéki Törvényház 1906 és 1908 között épült Wagner Gyula építész tervei alapján. Épp 110 évvel az akkori átadása után vehetik most birtokba a törvényszék és megyei főügyészség dolgozói, s az ügyfelek a megújult épületet. Köszönetet mondott a kivitelezőknek, akik szívvel-lélekkel, a legapróbb részletekre is odafigyelve végezték munkájukat. Megköszönte az OBH és elnöke támogatását, a megye és a város, valamint a társszervek vezetőinek segítségét a felújítás idején.

Dr. Szalóki Zoltán megyei főügyész a bíróság és az ügyészség együttműködésének fontosságáról osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Köszönetet mondott a Legfőbb Ügyészség munkatársainak és a legfőbb ügyésznek a az elmúlt időszakban nyújtott segítségért.

Dr. Völner Pál arról beszélt, hogy az igazságügyi tárca kezdettől nagy figyelmet fordított a bírói munka feltételeinek jobbítására. Ezt jelzik a hatályba lépett új átfogó jogszabályok, a bírói illetményalap növelése, illetve az egri Törvényház rekonstrukciója is. A kétezer négyzetméteres épület csaknem 3,5 milliárd forintért vált a modern kor követelményeit teljesítő igazságügyi munkahellyé.

Dr. Handó Tünde elmondta, a hazai bírósági szervezet 185 épületben működik. Az egri Törvényház az első, amely teljes egészében megújulhatott, erre az anyagi forrásokat a kormányzat és az országgyűlés biztosította. „Sok kéznek még a kő is enged” – idézte Gárdonyi Géza Egri csillagok című művének fontos mondatát, amikor tudatta: sok ember összefogása volt szükséges a sikeres felújításhoz. Megköszönte mindazok munkáját, akik részesei voltak e folyamatnak. Végül azt kívánta, szolgáljon mind a benne dolgozók, mind az ügyfelek megelégedésére az újjávarázsolt épület!

Ezt követően dr. Handó Tünde átnyújtotta a törvényszék kulcsát dr. Nyiri Beátának, majd a törvényszék elnöke emlékplaketteket adott át számos, a rekonstrukció során fontos szerepet betöltő személyiségnek. Az ünnepséget az Egri Érseki Fiúkórus műsora zárta.

A szépség és az igazság találkozása

Dr. Handó Tünde szerint a szépség és az igazság találkozott az egri Törvényház újjáalakításával. Megőrizte ugyanis az épület a 110 évvel ezelőtti építők álmát kifejező eredeti állapotát, ugyanakkor a XXI. századi követelményeknek is eleget tesz. Ilyen például az új ügyfélközpont, ahol az elkövetkezőkben teljes biztonsággal és kellő gyorsasággal szolgálhatják ki az ügyfeleket. A tértől és időtől független igazságszolgáltatás jövőbeni képét erősítik az újonnan felszerelt korszerű eszközökkel a távmeghallgatási lehetőséget nyújtó tárgyalótermek, ahol például más városban, országban tartózkodó tanúk is meghallgathatók. Az a nagyon fontos célkitűzés vált valóra a felújítással, hogy a Törvényház méltó lehessen a bírák alkotmányos szerepéhez, az igazságszolgáltatás tekintélyéhez és felelősségéhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában