Tarnabod

2018.04.29. 15:09

Fejlődnek a fiatalok: remélik, folytathatják a munkát

Nem volt egyszerű megszokniuk a tanodába járást, de mára tisztában vannak vele a gyerekek is, jó nekik ott. Fejlődnek, játszanak, kirándulnak. Utóbbira sokuknak nem is lenne módja a tanoda nélkül a faluban. Hamarosan azonban lejár a pályázati idő, mely alatt mindezt megvalósíthatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Berecz Renáta

Komoly fejlődésen mentek keresztül a gyerekek a tanodában. Anyák napjára is készülnek meglepetésekkel Fotó: Berán Dániel

Még nem érkeztek meg az iskolából a gyerekek, amikor beszédbe elegyedünk Kálósiné Tóth Katalinnal a tanodában­ közel két éve végzett tevékenységükről.

– Nem volt egyszerű az indulás, sok gyerek ellenállt a lehetőségnek, nem értették, miért kell idejárniuk, másoknak miért nem – idézi fel az akkori állapotokat a hely vezetője. Szavai szerint majdnem félév telt el, mire felengedtek a fiatalok.

A gyerekeknek nehéz volt elfogadni, hogy amíg osztálytársaik az iskola után játszani mennek, nekik ide kell jönni, hétfőtől péntekig, mindennap.

– Vagy nem jöttek el, vagy a viselkedésükkel fejezték ki nemtetszésüket, a szülők azonban örültek a lehetőségnek – fogalmaz Katalin.

Jelenleg huszonöten járnak a tanodába, a kezdetekkor negyedik, ötödik és hatodik osztályosok voltak, őket vitték tovább az idei tanévben is. A vezető elmondja, választhattak volna más gyerekeket is az új időszaktól, de az egyébként is nehezen megnyíló fiataloknál törést okozott volna, ha véget ér számukra a program.

Komoly fejlődésen mentek keresztül a gyerekek a tanodában. Anyák napjára is készülnek meglepetésekkel Fotó: Berán Dániel

Délután kettőtől hat óráig vannak a foglalkozások, melyeken különböző fejlesztőórákon is részt vesznek. Foglalkozik velük matematika- és magyartanár, zene- és drámapedagógus, életvezetési tanácsadó és informatikus is. Persze, a tanuláson kívül másra is jut idő. Bangó Melinda mentor szerint nagyon fontos fejlődési folyamatokon mentek keresztül a gyerekek.

– Kezdetben még az is nehéz volt nekik, hogyan kell egyáltalán együtt játszani, sok volt a konfliktus, a magatartás-­problémák – magyarázza.

Mára azonban látható, tapasztalható a fejlődésük. A tanodának igen szoros a kapcsolata a helyi iskolával, s onnan folyamatosan jönnek visszajelzések arról, mennyit javítottak jegyeiken a fiatalok a fejlesztések segítségével.

A tanulás mellett játékra is jut idő Fotó: Berán Dániel

A gyerekek tudtak az érkezésünkről, s az ajtóból meglátva minket, alig várták, hogy megoszthassák véleményüket. Botos Valentina hatodikos. Elmondja, nehezen ment neki a matematika és az olvasás. A rosszabb jegyeket azóta ötösökre javította. Szereti, hogy színes programok is vannak, kirándulhatnak, játszhatnak, ez alkalommal pedig anyák napjára is készítenek meglepetéseket. Főzni is szoktak.

A fiatalok arról is tudnak, hamarosan lejár a pályázati támogatás időszaka a tanoda működtetésére. Most már nem szeretnék, ha véget érne e lehetőség. A szakmai vezető reménnyel teli, hogy ezt a bizonyíthatóan jól működő rendszert megtartják, és segítenek annak megtartásában.

– Augusztus végén jár le a pályázati idő, szeretnénk folytatni a munkát. Nagy szükség van erre a helyre a gyereknek – mondja el Katalin.

 

Címkék#Tarnabod

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában