kisköre

2018.04.28. 15:06

Hivatalosan is elkezdődik a nyár a tavon

Gátkapukat zárnak, zsilipeket nyitnak, s fokozatosan emelik a tározó vízszintjét.

Berecz R.

A biciklisek biztonsága érdekében zárják a gátkapukat Fotó: MW

– Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Közép-Tiszán, s ezzel egyidejűleg megkezdődött a ­tározó duzzasztása is a nyári vízszintre – tájékoztatott a Kötivizig kiskörei szakaszmérnöke. Emellett – a horgászok, turisták nagy örömére – ma a zsilipeket is megnyitják a tavon. Fejes Lőrinc elmondta, több feltételnek is teljesülnie kell, hogy e műtárgyak nyitása lehetővé váljon. Egyrészt a lebegtetett hordaléktartalom kellő mértékben lecsökkent. Másrészt megszűnt a nagy vízálláskülönbség a zsilipek két oldalán, így nyithatóvá válnak a szabályozó műtárgyak, s megkezdődik a Tisza-­tó átöblítése, melyet április 27-én be is fejeznek. A horgászok előtt ezáltal olyan útvonalak is megnyílnak, melyek eddig elzárt területnek számítottak.

A szakember arról is szólt, a növekvő kerékpáros forgalom biztonsága érdekében május 2-án, reggel nyolc órakor zárják majd a gátkapukat. A Tisza-tó jobb partján öt – Kisköre–Tiszanána és Tiszanána–Sarud közigazgatási határánál, illetve Újlőrincfalvánál és Poroszlón két helyen – zárják sorompóval a töltést.

A biciklisek biztonsága érdekében zárják a gátkapukat Fotó: MW

A tó bal partján – a Jász-Nagykun-Szolnok megyei oldalon – az említett időpontban négy helyen zárják a gátkapukat. Arról is szólt, idén is sok kerékpáros rendezvényt tartanak majd a tározónál, e hétvégén lesz az első­ tókerülő kerékpáros megméretés. Erre és a ­további versenyek idejére – a mentő és a felvezető járművek közlekedéséhez – a rendezvények alatt nyitva tartják majd a sorompókat. A korlátozás megszokott módon a nyári vízszint idejére vonatkozik, mely előreláthatólag október végéig tart majd.

Melegebb a tó

A múlt héten kezdődött duzzasztással a Tisza-tó e hét végére eléri nyári vízszintjét. A szakaszmérnök ­elmondta, a kezdeti 675 centiméterről fokozatosan, naponta emelik a vízállást, öt centiméterekkel. Így péntekre a tározó már eléri majd a 725 centiméteres magasságot. Fejes Lőrinc arról is szólt, a korábbi évekhez képest a megszokottnál most melegebb is a víz hőmérséklete. Jelenleg 15,6 Celsius-­fokos a Tisza-tó, mely egy májusi értéknek felel meg.

 

Címkék#Kisköre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában