noszvaj

2018.04.09. 17:06

Több tízmilliós fejlesztés: megújul a tornaterem, új piactér is lesz

Újabb izgalmas meglepetéseket tartogat az év Noszvajon, tornaterem-felújítás és új turisztikai attrakciók is várhatók. A kis­településen továbbra is azon vannak, hogy mind a helybeliek, mind pedig a turisták elégedettek legyenek, és szívesen tartózkodjanak a községben.

Süli Kinga

A több mint húszéves épületre, a tornateremre is ráfér már a felújítás Fotó: Berán Dániel

Az esztendő egyik legjelentősebb fejlesztése a ­helyi általános iskola tornatermének a felújítása lesz, pályázati forrásnak köszönhetően negyvenmillió forintból fejlesztik az épületet. A Mátyás téren egy skanzent szeretnének kialakítani, és egy új ­helyitermék-piac létrehozását is tervezik.

– A tornatermünk rendbehozatala már nagyon esedékes volt, mivel az átadás óta nem újították fel az épületet, már magas volt a rezsi­költség, és néhol a tető­ is beázott. A támogatásból megújul a tető, kicserélik a nyílászárókat­, új szigetelést kap az objektum, és az akadálymentesítést is megvaló­sítják – részletezte Szabó­ ­Péter. A község alpolgármestere hozzátette, a beruházásnak köszönhetően előreláthatólag felére csökken majd az intézmény rezsiköltsége, ami jelentős megtakarítást jelent majd a fenntartónak. Annak érdekében, hogy az iskolai életet ne akadályozza a korszerűsítés, a munkálatokat a nyári szünetben végzik el.

Asztalosné Pap Ágnes, az iskola igazgatója elmondta, heti negyven testnevelésórát tartanak a tornateremben, ezért fontos, hogy az meg­felelő állapotban legyen, nagyon örülnek a fejlesztésnek. A község a tornaterem mellett található salakos pálya felújítására is nyújtott be pályázatot, ennek pozitív elbírálásában is reménykednek, hogy a gyermekek kültéri ­sportolási lehetősége is komfortosabbá váljon.

A több mint húszéves épületre, a tornateremre is ráfér már a felújítás Fotó: Berán Dániel

Szabó Péter elárulta, újabb turisztikai attrakciók kialakítását is tervezik Noszvajon, tizennégymillió forintból egy kisebb skanzent szeretnének létrehozni a gazdaház mellett, a Mátyás téren. Ebben a helyi hagyományokat, mesterségeket mutatnák be. Ezen felül kiemelt attrakció­ként egy termelői piacot is létrehoznának.

– A piac lenne a legnagyobb volumenű idei fejlesztésünk, a patakparton szeretnénk kialakítani. A koncepciónk Nyitrai Zsolt képviselő úrnak is tetszett, azt mondta, mindenképpen segíteni fog, hogy megvalósulhasson. A cél az lenne, hogy a helyi termelők árusíthassák itt kézműves portékái­kat, de egyfajta közösségi térként is funkcionálna, a piaci alkalmak idejére szeretnénk bábelőadásokat, és zenés­ fellépéseket szervezni, hogy összehozzuk az embereket – részletezte az alpolgármester.

A járdákat is rendbe teszik

A település idén 260 millió forintból gazdálkodhat, melynek nagy része a község fenntartására megy majd, de több mint 28 millió forintból fejlesztésekre, felújításokra is futja.

– Szeretnénk a hivatal előtti járdát felújítani, ezt ötmillió forint önerőből valósítjuk majd meg, májusban kezdődnek a munká­latok. Ezen felül ­turizmusra, rendezvényszervezésre is elkülönítettünk mintegy tíz­millió forintot, hiszen sokan érdeklődnek a település iránt, nagyon sok az ide látogató ­turista, ezért fontos, hogy őket megfelelő színvonalú programokkal és szolgáltatásokkal várjuk – fejtette ki az alpolgármester.

 

Címkék#Noszvaj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában