Tenk

2018.05.13. 11:30

Nevelőszülőnek ma születni, tanulni kell

Sok kitartás és lemondás is van a nevelőszülői munká­ban, de rengeteg ­örömteli pillanattal is gazdagodnak egy-egy gyermek ideiglenes gondviselése során. Számos különféle történet van, s bár ritka, előfordulhat az is, hogy egy gyermek akár véglegesen is náluk marad.

Berecz Renáta

Ötvösné Götző Mónika két nevelt lányával játszik. Nikit (jobbra) hamarosan örökbe is fogadhatják Fotó: Márkus Attila

Egy kislány biciklizik felénk vidáman, mikor belépünk Ötvösné Götző ­Mónikáék házába. Beljebb épp egy csecsemőt etet vendéglátónk édesanyja. Később még egy kislány előkerül, ő nemrég ébredt fel. Mindhárman nevelt gyerekek Mónikáéknál.

– Két saját gyermekem van, rajtuk kívül még négyet vállaltunk – fogalmaz ­Mónika. A nagyobbak épp iskolában vannak. Mint megtudjuk, nem gyakori eset, hogy összesen hat gyermeket engedélyez nevelni a gyámhatóság.

Elmeséli, nem tudott már több gyereket vállalni gerincbántalma miatt, viszont nagyon szeretett volna egy harmadikat is. Ekkor jött a gondolat, hogy nevelőszülőként tevékenykedjen. Azonban nem egyedül határozott.

– Mi itthon mindent megbeszélünk, ebben a kérdésben egyébként sem hozhattam egyedül döntést, hiszen a gyerekeket és a férjemet is érintette – vélekedik. Úgy mondja, mind mellette állnak, az édesanyja is sokat segít neki.

Nem tudja másként elképzelni az életét, pedig pihenésre hat gyerek mellett kevés idő jut. Szeret örömet okozni, s azt is, hogy nyüzsgés veszi körül. Szoktak szabadidős programokat is szervezni, ­nyaralni is mennek minden évben, idén nyolcasban teszik majd. Persze, mint közli, ez a nyaralás sem a pihenésről szól majd számára ennyi kisgyerek mellett, mégis nagyon élvezi.

Mikor arról kérdezem, hogyan dolgozza fel az elválást egy-egy gyerektől, csak sóhajt.

– Ez mindig nehéz, hiszen a legtöbbjük tényleg a szívünkhöz nő. A legfontosabb azonban, hogy visszakerülhessenek saját szüleikhez – magyarázza. – Ez több tényezőtől is függ, elsősorban attól, hogy a beutalási indokok megszűntek-e, vagy épp rendszeres-e a vér szerinti szülő látogatása.

A négyéves Niki tízhetesen került hozzájuk, nagyon rossz körülmények közül, betegen. A férjével első látásra beleszerettek a kislányba. Nemrég kiderült, édesanyja lemond róla, ezért Mónikáék úgy határoztak, örökbe fogadják. Nem is volt ez kérdés, gyermekei testvérükként szeretik.

Ötvösné Götző Mónika két nevelt lányával játszik. Nikit (jobbra) hamarosan örökbe is fogadhatják Fotó: Márkus Attila

Mónikának megvan a nevelőszülői végzettsége is, nem vállalhat bárki csak úgy egy gyermeket. Ahhoz, hogy örökbe is fogadhasson, el kellett végeznie egy tanfolyamot.

Anyagilag sem kis vállalás nevelőszülőnek lenni. Minden gyermeknek külön szobát kell biztosítani meghatározott paraméterek szerint, s finanszírozni az ellátásukat. Bár a nevelőszülők kapnak juttatásokat a gyerekek után, nyilvánvalóan sok minden mást saját pénztárcából kell fedezni.

– Ám nagyon sok segítséget is kapunk. Nemrég ­háztartási gépeket és játékokat – említi. Hozzáteszi, minden támogatásért hálás a nevelőszülői tanácsadóknak és a gyermekvédelmi ügyintézőknek is.

Foglalkoztatottak, fizetést is kapnak

A Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Nevelőszülői­ Hálózatának szakmai vezetőjét a gondozás mibenlétéről kérdeztük. Fülep Mónika elmondta, ahhoz, hogy valaki nevelőszülő lehessen, írásbeli jelentkezése után személyes beszélgetésre hívják be, majd a szakemberek környezettanulmányt készítenek az otthonában. A pszichológiai alkalmasságukat is vizsgálják, tanfolyamot is kell végezniük, hogy nevelőszülők lehessenek. Mint tudatta, 2014-ben vezették be az OKJ-s tanfolyamot a nevelőszülői képzésre, s akkortól kezdve a nevelőszülők foglalkoztatási jogviszonyban vannak, munkabért kapnak. Hozzátette, bár jelenleg megyénkben 84 háztartásban gondoznak gyermekeket, sajnos még így is kevés a ­foglalkoztatotti létszám, több nevelőre lenne szükség. Arról is szólt, sokan gondolják úgy, a nevelőszülőséget csak párban lehet végezni. Kiemelte azonban, hogy egyedülállóként is lehet ilyen feladatot vállalni, ha a többi kritériumnak megfelel valaki.

 

Címkék#Tenk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában