EGERCSEHI

2018.05.10. 20:00

Nyolcvan fölött is aktív a képviselő az önkormányzatban

A bányászszakszervezetben és a baráti körben is tevékenykedik Ökrös Imre.

Tóth Balázs

Ökrös Imre első ízben hetvenhárom esztendősen került be a képviselő-testületbe Fotó: Tóth Balázs

A megye egyik legidősebb önkormányzati képviselője a 81 esztendős Ökrös Imre, aki a település civil életében is aktív. 2010 óta tagja a testületnek, előtte is próbálkozott, de akkor nem kapott elegendő szavazatot.

– Egercsehiben születtem 1937-ben, s egy rövid időszakot kivéve – a háború alatt Abádszalókra költöztünk, s ott maradtunk 1947-ig – itt is éltem. Hét osztály elvégzése után lakatosipari tanuló lettem. Akkoriban kétéves volt a tanoncképzés, de három hónappal hamarabb fölszabadultam. A felszínen és a föld alatt is dolgoztam az egercsehi bányában, aztán 1963-ban elvégeztem a nyolcadik osztályt, majd esti tagozaton Egerben a gépipari technikumot. A bányában később több munkakörben is dolgoztam a bezárásig, utoljára anyaggazdálkodóként. Én zártam be az utolsó ajtót, hiszen a felszámolás két éve alatt is dolgoztam – mesélt életéről Ökrös Imre. 1959-ben nősült, felségével öt gyermekük született, nyolc unokája, négy dédunokája van.

Ökrös Imre első ízben hetvenhárom esztendősen került be a képviselő-testületbe Fotó: Tóth Balázs

– Még 2010 előtt is indultam a választáson, de 2010-ben is biztattak, hogy próbáljam meg. Sikerült, majd 2014-ben Kovács András polgármester is kért, hogy induljak. Számíthat rám és a többiekre is, naponta bejárok a hivatalba, hogy megbeszéljük a teendőket a polgármesterrel és a képviselőkkel. Találkozunk és beszélgetünk egymással a magánéletben is. Most például készülünk a falunapra, amelynek megrendezésére fölajánlottuk kéthavi tiszteletdíjunkat. De lementünk dolgozni a község fonyódligeti üdülőjének felújítására is, a saját költségünkön. Otthon is dolgozom, segítek, amiben tudok – mesélt a kistelepülési képviselőséggel járó munkáról Ökrös Imre.

Mint mondta, az üléseken szoktak vitázni, de sosem szidják egymást, és az esetleges problémákat sem viszik ki a tárgyalóból. Segíti a testületet, hogy Benkár József személyében jó jegyzőjük van, akitől lehet kérdezni. Megemlíti, szerencsére már nem a mínuszos költségvetés a téma, igaz, a lakosok nem örültek, amikor a közvilágításon spóroltak. Mostanában már a pályázatokról van szó az üléseken. A rendelőre, a polgármesteri hivatalra, a Temető utca rendbetételére nyertek pénzt, s vannak további útfelújítási beadványaik is.

Ökrös Imre tagja és titkára az Egercsehi Bányász Baráti Körnek, valamint bizalmija a nyugdíjas bányász szakszervezetnek. A baráti körnek jelenleg másfél száz tagja van az ország minden részéről, Budapestről, Oroszlányból, Ózdról, Recskről, Istenmezejéről és Egerből is. Hamarosan közgyűlést tartanak, amelyre mindenki szívesen el szokott jönni, hiszen ilyenkor van alkalom találkozni, beszélgetni egymással. Régebben közös kirándulásokat is szerveztek. Hosszú évek óta tervezik a bányász-emlékmúzeum létrehozását, a gyűjtemény megvan hozzá, igaz, a bányából nem sok gép maradt itt, sajnos azonban még nem nyertek pályázatot. Bíznak abban, hogy előbb-utóbb sikerrel járnak.

Címkék#Egercsehi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában