kerecsend

2018.06.18. 19:43

A fő cél: menteni a még menthetőt

Az elmúlt hetek talán egyik leghangosabb belpolitikai témájaként bukkant fel a magyar sajtóban, hogy vajon miért utasított vissza egy kétezer lakosú, hátrányos helyzetű település közel 500 millió forintos megnyert pályázati pénzt.

Munkatársunktól

A testületi ülésen több száz helyi lakos jelent meg Beküldött fotó

Több hét telt el azóta, hogy indulatoktól sem mentes nyilvános testületi ülésen több száz kerecsendi lakos jelent meg, romák és magyarok egyaránt. Azért, hogy feltegyék kérdéseiket a jelenleg regnáló képviselő-testület tagjainak: mi indokolta azon döntésüket, hogy a romák felzárkóztatására elnyert közel 480 millió forintnyi, megnyert pályázati pénzt elutasítsák? A héttagú grémiumból hárman ellenezték, hárman pártolták a projekteket, egy képviselő tartózkodott.

A szégyen egyik oka a párbeszéd hiánya

A történtek óta szemlesütve közlekednek az utcákon, tereken romák és nem romák. Valami szégyenféle teríti be a falut, a közös veszteség gyásza, aminek egyetlen oka a kibeszéletlenség, a párbeszéd hiá­nya a helyi emberek között. Az ominózus ülésen a nemmel szavazóktól elhangzott: túlárazott, indokolatlan tételeket találtak a pályázatban, amiből a lakosság nem profitált volna, így olybá tűnt számukra, hogy a közpénzek nem hasznosultak volna optimális módon. Fölösleges, előre kiszámíthatatlan indulatokat gerjesztettek volna a faluban.

Gyakran hallott mondatok a kerecsendi közösségben: a romák már kaptak eleget, azzal sem tudtak élni. Ám a képlet koránt sem ilyen egyszerű… Az ellenzők érvelése szerint a pályázatban gyanús tételek voltak a tanfolyamokra, a hátrányos helyzetű gyermekek egyéni felzárkóztatására, különböző foglalkozásokra, a szociális bérlakások építésére szánt összegek, amelyek tovább szították volna a feszültséget a magyarok és a romák között. Ám a történet azért jóval összetettebb…

Immár magam is húsz éve kerecsendi lakosként azt mondhatom: a sokat emlegetett feszültség gyakorlatilag a hétköznapokban nem létezik. Saját tapasztalataim szerint ebben a közösségben tisztelik és segítik egymást az emberek, függetlenül a származásuktól. Úgy is jellemezhetem: egymásra vannak utalva. A környéken található, magántulajdonban lévő szőlőkben például évek óta túlnyomórészt főként tapasztalt, szorgalmas cigány emberek gondoskodnak a zöld munkáról, a szüretről. Nélkülük ugyan mit kezdenének a gazdák? Mit kezdene ezek nélkül az emberek nélkül a környék egyik legnagyobb foglalkoztatója, a közeli gombaüzem?

A testületi ülésen több száz helyi lakos jelent meg Fotó: B. K.

Miben segítettek volna az elutasított programok?

Hétköznapokon békés egymás mellett élésre törekszenek az emberek, a legtöbben tisztában vannak azzal, a helyi cigány szegregátumokban élők sokszorosan nehezített pályán próbálnak megbirkózni az élet kihívásaival. Esélyeik növelésében óriási felelősség hárul a magyar lakosságra, akkor is, ha sokan úgy gondolják, ez nem az ő gondjuk.

Ez utóbbi emberek nem számolnak például azzal, hogy a cigány családoknál ajándék a gyermekáldás, és közülük sokan nem mérlegelik, hogy egy új gyermek születése és tisztességes felnevelése milyen felelősséggel jár. Ebben is segítettek volna a most elutasított programok.

Mindannyian tudjuk, hogy a hazai demográfiai adatok elkeserítőek. A középosztály tagjainál kitolódott a gyermekvállalási kedv, ezért az elkövetkező időszak kiemelt kormányzati feladatai közé tartozik ezen változtatni.

Sajnos, a helyzet az, hogy ezen a folyamaton anyagi ösztönzőkkel is nehéz fordítani, nemcsak itthon, hanem egész Európában is ez a tendencia. Márpedig nincs több idő. Olyan tartalékokkal kell az országnak számolni, és azokat mozgósítani, amilyenekkel rendelkezik. Ilyen például a roma közösség, amelynek szüksége van a kinyújtott kézre.

Érdemes mindenkinek átértékelni a jelenlegi helyzetet

A kérdés az, mi legyen a már megszületett gyermekekkel? Azokkal, akik már itt élnek velünk, itt vannak közöttünk? Mit lehet azért tenni, hogy hasznos tagjai legyenek majd a társadalomnak? Hogyan lehetne segíteni abban, hogy beilleszkedjenek a többségi társadalomba, megfelelő normákat sajátítsanak el a békés együttéléshez? Nem reménytelen cél és vállalás ez. Magam is látom, hogy a szegény családokból sokan és sokféleképp szeretnének kitörni, gyermekeiket hasznos útravalóval felvértezni. Ebben óriási segítség már most is a jól felszerelt, színvonalas oktatást nyújtó helyi óvoda és iskola. A helyi civil kezdeményezések is ezt szolgálják. A roma gyerekek ingyenes táboroztatása, a hétvégenként működő, minden fiatal számára értelmes időtöltést kínáló pingpongklub arra hivatottak, hogy segítsék e folyamatot. A jó hír az, hogy a helyi képviselők is megértették, szükség van minden forintra e közös cél eléréséhez, s megpróbálják – ugyan kissé megkésve, de átértékelve a helyzetet – újra lehívni a hasznos pénzek egy részét. Sok sikert hozzá!

 

 

Címkék#kerecsend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában