Aldebrő

2018.06.09. 20:00

Óv a község angyala

Immár hagyománynak tekinthető, hogy a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Aldebrő önkormányzata és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével fafaragó ­tábort szerveznek.

B. K.

A tervek szerint idén befejezik a Történelmi Emlékpark faragását – tudtuk meg Kiss Istvántól, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnökétől, az ötlet gazdájától.

A megelőző két évben elkészült a körút tizennyolc állomása és egy 1956-os emlékmű. Ez a körút mutatja be Aldeb­rő történelmét, a bronzkori leletektől a második világháborúig, emléket állít a szőlő- és dohányművelésnek és megemlékezik Rácz Pálról, a hárslevelű megmentőjéről is. A terveket Kiss István fafaragó, népi iparművész készítette el. A faragásban a Heves Megyei Népművészeti egyesület kiváló alkotói vettek részt.

Aldebrő angyala
Fotó: Kiss István

Aldebrő németekkel való betelepítésének 275. évfordulójára elkészül a vándor legény szobra, egy hajlított szerkezetű fedél alá helyezve, emlékezve az útra kelőkre és otthont találókra. Ez a park árnyas fái alatt kap helyet. Ebben az évben készül el Balatoni Tibor tervei alapján az emlékpark bejáratát jelentő harangláb, melyben egy ötvenkilós harang lakik majd. A harangláb első emeletén Aldebrő angyala várja napba öltözve a fáradt vándorokat és a betérőket, vigaszt és reményt adva.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület faragói Kiss István vezetésével már elkezdték az elemek gyártását. Készülnek a harangláb alkatrészei, hogy a tábor megnyitásakor, június 14-én minden munka kezdetét vehesse. A harangot kiöntötték, a tölgyfából faragott angyal is csak arra vár, hogy beköltözhessen végleges otthonába.

A tábor végeztével, június 24-én avatják fel a megyében egyedülálló, országosan is ritka faragott Történelmi Emlékparkot Aldebrőn, hogy hirdesse, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Aldebrő Község Önkormányzata és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület összefogása nemcsak a múlt előtt tiszteleg, hanem követendő példát is állít az alkotni vágyó, szebb, élhetőbb környezetre vágyakozóknak.

A tábor végén avatják fel az egyedülálló Történelmi Emlékparkot

 

 

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik