egerszalók

2018.07.18. 18:37

A gasztronómián keresztül építenek kapcsolatot

Végre autentikus kínai fogásokat kóstolhatnak a magyarok.

Süli Kinga

Wu Hongfu és Hülvely István írták alá a történelmi megállapodást Fotó: Berán Dániel

A magyar-kínai kapcsolatok erősítése, egymás gasztronómiájának, kultúrájának mélyebb megismerése a célja annak a megállapodásnak, amelyet szerdán írtak alá Egerszalókon. A magyar Hunguest Hotels Zrt. és a kínai BTG Hotels között létrejött egyezménynek köszönhetően a gasztronómián és tematikus programokon keresztül ismerhetik majd meg a két országban élők egymás kultúráját, az említett hotelláncok vendéglátóhelyein.

A történelmi léptékű megállapodáshoz hosszas előzmények vezettek. Három éve, 2015. márciusában kezdődött Magyarország pekingi Nagykövetsége és a BTG Hotels Grouphoz tartozó Minzu Hotel az együttműködése, amelynek köszönhetően három éven keresztül nagyszabású gasztronómiai programok keretében nyerhettek bepillantást a kínaiak hazánk gasztronómiájába. A távol-keleti országban nagy sikert arattak a magyar ételek, több ezer kínai kóstolhatott meg autentikus magyar fogásokat, például gulyást, gundel palacsintát, vagy éppen halászlevet.

Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója a megállapodásról elmondta, nagy öröm egy sikeres, színes gasztronómiai palettával rendelkező országgal kapcsolatot építeni, és reményét fejezte ki, hogy az együttműködés még inkább segíti majd a két nemzet közötti kapcsolat elmélyülését.

Az ünnepi esemény egyúttal a Magyar-Kínai Gasztronómiai Napok megnyitója is volt, a következő napokban az egerszalóki Saliris Hotelben autentikus kínai fogásokat kóstolhatnak majd a vendégek, a program pedig az idő előrehaladtával kiterjed majd a Hunguest Hotels többi hazai szálláshelyére is, a téli hónapok kezdetén pedig a pekingi Minzu Hotelben szeretnének egy nagyszabású, a magyar gasztronómiát bemutató rendezvényt szervezni.

Wu Hongfu és Hülvely István írták alá a történelmi megállapodást Fotó: Berán Dániel

Wu Hongfu, a Minzu Hotel igazgatója elárulta, az elmúlt évek gasztronómia programjain több százezer kínai ízlelhetett magyar fogásokat, és kiderült, hogy a távol-keleten élők szeretik a magyar ízeket, és kedvezően vélekednek Magyarországról. Hozzátette, nagy öröm, hogy a kínai gasztronómiát egy olyan csodás helyszínen mutathatják be elsőként a magyaroknak, mint az egerszalóki hotel, és reményét fejezte ki, hogy ételeiken keresztül megnyerik a magyarok szívét a távol-keleti ország iránt.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke gasztronómiai történelmi pillanatnak nevezte a megállapodást, és kiemelte, nagy lehetőség, hogy végre autentikus kínai fogásokat próbálhatnak ki a magyarok, mivel a hazai kínai büfék sokszor meg sem közelítik a távol-keleti ország ételeit.

Elhangzott, a két fél bízik abban, hogy a megállapodásnak köszönhetően gazdasági lehetőségeik is bővülnek, valamint fejlődhetnek a turizmus és a vendéglátás területén, hosszú távon pedig segíthetik a két nemzet közti kapcsolat szorosabbá, gyümölcsözőbbé válását.

Címkék#Egerszalók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában