Dél-Heves

2018.07.15. 11:06

A szülő felelőssége, hogy a gyerek egye meg az ételt

Már javában zajlik a szünidei szociális étkeztetés azokon a településeken, ahol a szülők igényelték gyermeküknek az ingyenes ebédet. Vannak falvak, ahol már a kezdetek óta sokan élnek e lehetőséggel, de olyan is akad, ahol egyáltalán nem kérnek belőle.

Berecz Renáta

Megszokott már az ételosztás, sosincs tumultus az átányi iskolában Fotó: Berán Dániel

A hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű tanulók napi egy tál melegételt kaphatnak nyáron is iskolai szünetben. A kistelepüléseken élőknek komoly segítséget jelent a támogatás, erről számolt be a tarnaszentmiklósi polgármester asszony is.

Buda Sándorné úgy véli, azokban a családokban, ahol három-öt gyermek is van, nagy könnyebbség, hogy az ebédet így meg tudják oldani. Van mit enni a kicsiknek akkor is, ha a szülők dolgoznak.

A szünidei étkeztetés 2015-től működik, s bár kezdetben agitálni kellett a szülőket, mára rájöttek a hasznosságára.

– Minden évben van érdeklődő, változó az igénylők száma – fogalmazott a faluvezető.

Idén 29 gyermek jár ebédelni az Idősek Napközi Otthonába, általában helyben fogyasztják az ételt. Tavaly 47-en igényelték az ingyenes étkezést. Buda Sándorné tapasztalatai szerint ennek oka, hogy sok gyermek született az utóbbi időben, s mivel az édesanya otthon van, megoldják a főzést.

A helyben fogyasztás lehetőségét szeretik a fiatalok, épp a közösségi élmény miatt. A nyári napközisek közül – akik nem hátrányos helyzetűek – sokan ezért fizetik be a térítési díjat az ebédre. Emellett egészséges, tápláló ételt kapnak a gyerekek.

Tarnazsadányban ételhordóban vihetik el a rászorulók az adagokat. A község vezetője elmondta, az iskolában felújítási munkálatokat végeznek, így az óvoda konyháján vehetik át az ennivalót. Dobi István tudatta, hagyománya van már a szünidei étkeztetésnek a településükön, minden évben sokan veszik igénybe. Szerinte mindenképpen nagyon jó lehetőség ez a családoknak, jó helyre kerül az étel, akkor is, ha nem csak a gyermek eszik belőle. Ám úgy véli, sokkal örömtelibb lenne, ha nem volna szükség e támogatási formára, s minél többen találhatnának biztos megélhetést. Idén 164 gyermeknek kérték az ingyenes ebédet, de úgy tudja, voltak, akik lecsúsztak az igénylési határidőről, ezért nem élhettek a lehetőséggel ez alkalommal.

Máshol is az elhordásos módszert választották a szünidei étkeztetésben. Átányban az óvoda konyháján főzik meg az adagokat, s a Hanyi-menti Általános Iskola étkezőjében osztják ki. Megszokott ütemben érkeznek a meleg ételt igénylők, így sosincs tumultus az iskola előtt, illetve az étkezőnél.

Megszokott már az ételosztás, sosincs tumultus az átányi iskolában Fotó: Berán Dániel

Az alpolgármester érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy korábban helyben fogyasztásra volt lehetőségük a gyerekeknek, emiatt azonban nem volt akkora az érdeklődés mint ahányan igényelhették volna.

– A nyári szünet végéhez közeledve – idézte fel a múlt évet – egyre kevesebben jöttek el ebédelni. Éppen ezért tavalytól elvihetik a rászorulók az adagokat, nem csak a gyerek, a felmenők is. Úgy látják, ez a módszer bevált, megnövekedett az igénylés. Jámbor Dénes hozzátette, az önkormányzat ételhordókat is biztosított minden érintettnek múlt évben és most is.

– Fontos: a szülő felelőssége – vélekedett –, hogy valóban a gyerek egye meg az ételt, ne más. Ezen a nyáron csak egy rászoruló nem kérte a faluban a térítésmentes étkezést, a többiek – 146-an – éltek a lehetőséggel.

Nem kérik, ha nem lehet elvinni

Van olyan hely is a dél-hevesi térségben, ahol – valamilyen oknál fogva – nem kérnek a díjmentes, napi egyszeri meleg ételből. Tenken csak helyben fogyasztásra van lehetőség, nem lehet elvinni az ételt. Ám úgy tűnik, így egyáltalán nincs kereslet a faluban az ingyenes étkezésre. Szopkó Tamás polgármester arról tájékoztatott, ez alkalommal sem érkezett be egy igénylés sem az önkormányzathoz a rászorultak közül. Államilag támogatott lehetőségről van szó, s amennyi kérés érkezik, annyi adagot főznek a közkonyhán. A feltételek szintén adottak a megvalósításhoz, s az önkormányzat ebédlőjében megehetnék a gyerekek a napi menüt, melyben főtt étel, s esetenként gyümölcs is van.

 

Címkék#Heves

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában