Nagyút

2018.07.11. 17:30

Íme a falu, ahol a rossz utak miatt sincsenek bűnözők

Megyénk egyik legfiatalabb településén annak is örülni tudnak, aminek máshol nem: rosszak az utak, de így legalább alacsonyabb a bűnözés, viccelődnek.

Sike Sándor

A helyi érdekesebb rendezvényekre hívogató figura a település polgármesterével (jobbra) Fotó: S. S.

A kis falu, Nagyút megyénk talán legutoljára létesült települése. A múlt század harmincas, negyvenes éveiben jött létre, miután Károlyi gróf osztott itt földeket. A nyugodt, csendes falut egyelőre csak rossz utakon lehet megközelíteni, de remény van a változásra. Néhány közmunkáson túl az aktív korúak többsége eljár dolgozni. Szerencsére van hová.

Zötykölődős úton érkezünk meg az alig nyolcszáz lelkes településre. Az ­iskola kerítését két fiatal, Balogh Viktória és testvére, Rajmund festi. Azt mondják, hogy mint nagyon sok más diákkorú, ők is Egerben tanulnak. Nem kósza ötletből dolgoznak a nyári szünet közepén, a diákmunkaprogramban vesznek részt. Ami a tanintézmény épületét illeti: része ez azon három létesítmény felújításának, amelyhez 150 millió forint közpénzt nyert el az önkormányzat. Az óvodára és a polgármesteri hivatalra is hasonló sors vár.

A Szabadság téren található az óvoda, benne a község főzőkonyhájával. Frissen szigeteltek a falak, a fa tetőszerkezet már kész, a cserepek pedig az udvaron várják, hogy felrakják őket a mesteremberek. Egy fiatalasszonyt szólítunk meg, akiről kiderül, hogy ő a konyha szakácsa. ­Babarné Terziev Marianna elárulja, hogy több éve Budapestről költöztek ide.

– Nagyon jó kis falu, nyugodt, békés, jól érzem magam itt, biztonságban tudom a gyerekeimet, Natáliát és Rolandot – jegyzi meg.

Mondjuk neki, hogy másoktól úgy hallottuk, kiváló szakács. Azt beszélik, hogy oda vannak a főztjéért. A törvény szigorú, feleli, de próbál úgy főzni, hogy azért az íze megmaradjon az ételnek, mert az öregek úgy szeretik.

A Szabadság téri épületek – itt található a hivatal, az orvosi rendelő, a posta, az óvoda, az iskola és a művelődési ház – felújításáról Tóth Géza polgármestertől tudunk meg részleteket. Szavai szerint a felsoroltak közül az iskola, az óvoda és a hivatal újul meg teljesen.

– Sikerült ebbe a pályázatba beletenni – mondja a faluvezető –, hogy az udvari játékeszközöket teljesen kicseréljék, s az uniós szabványnak megfelelőeket szereljenek fel. Ékköve lehet majd a falunak az udvaron elhelyezett eszközpark.

Nyári elfoglaltság a tanulóknak. Balogh Viktória és testvére, Rajmund diákmunkában végzi az egyik közintézmény kerítésének a festését Fotó: Márkus Attila

A polgármester szavai szerint a helyiek a jelent nagyon pozitívan élik meg. Az elmúlt két választási ciklusban olyan fejlődésről tudnak beszélni, amelyről hosszú-hosszú éveken át csak álmodni tudtak. A legfontosabbnak azt tartja, hogy lehetővé vált a szennyvízcsatorna kiépítése csaknem 800 millió forintból.

– Abban a fázisban vagyunk, hogy hamarosan elindulnak a kivitelezési munkálatok is. Teljesen ­ingyenessé sikerült tenni a lakosság számára a szennyvízelvezetést. Amint megépül a csatorna, amit a káli szennyvíztisztító telepre vezetnek be, a Kálig vezető út is megújulhat az ígéretek szerint. Megszűnnek ezzel az áldatlan útállapotok – fejezi ki reményét Tóth Géza.

A helyi érdekesebb rendezvényekre hívogató figura a település polgármesterével (jobbra) Fotó: S. S.

Szerinte a másik út is megér egy misét. Az az út 3. számú főútról vezet be a faluba, s mivel osztatlan közös tulajdon, ezért pályázni sem lehet rá, így pénz se jön.

– Egy előnyük viszont van a rossz utaknak. Hosszú évek óta nálunk a legjobb a bűnözési statisztika a megyében – teszi hozzá, majd viccelődünk is azon, hogy azért is lehet az egyik legbiztonságosabb település az övék, mert ide nem csak megérkezni, de innen menekülni is nagyon nehéz.

 

Címkék#Nagyút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában